Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će izgradnja BIO4Kampusa biti završena do kraja 2026. godine, čime će Srbija postati jedan od najnaprednijih evropskih centara za biotehnologiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

“Kao što je predsednik rekao, za nekoliko dana počinjemo pripremne radove na BIO4Kampusu. Tu će biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i 300 najsofisticiranijih laboratorija”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.


Ona je istakla da će izgradnja BIO4Kampusa biti završena do kraja 2026. godine, a to, kako je objasnila, znači da će se uložiti mnogo više u istraživanje i razvoj oblasti zdravstva, kako bi najinovativnije, najnaprednije, najmodernije terapije razvijali upravo ovde, u Republici Srbiji.
“Svaki naš građanin, svaka žena, svaki čovek, svako dete moglo bi dobiti personalizovani lek, terapiju, kako bi na najbolji mogući način zaštitili pre svega zdravlje naših ljudi i produžili životni vek”, istakla je Brnabić.


Kako kaže, u okviru BiO4Kampusa već se radi na nekim inovativnim terapijama na osnovu te platforme Bio4 kampusa.
“Tako da švajcarska kompanija Swiss Rockets sa našim INEP-om, institutom za primenu nuklearne energije, već radi na najinovativnijoj terapiji za lečenje multiple skleroze. To je nešto što ne postoji u ovom trenutku u Evropi, što počinjemo da razvijamo u Republici Srbiji, u okviru Bio4 kampusa”, rekla je Brnabić.


Ona je istakla da je izuzetno važno ulaganje u veštačku inteligenciju koja na najbolji mogući način može da pomogne privredi, zdravstvu, ali i našoj energetici.
“Moram da kažem da je meni zadovoljstvo što vidim sve veću aktivnost naših naučnih instituta, pa tako da u ovom trenutku imamo Institut za razvoj veštačke inteligencije koji radi rame uz rame sa Institutom za onkologiju i radiologiju u Srbiji”, rekla je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: