Podeli vest

Vesić je rekao da dogovor pokazuje da mi dijalogom možemo da rešavamo probleme na Kosovu i Metohiji i da možemo umesto sukoba da razgovaramo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

goran vesic
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ ARHIVA

Član Predsedništva SNS, poslanik Goran Vesić izjavio je danas da dogovor o dokumentima pokazuje da Beograd može da se izbori za interese svog naroda na Kosovu i Metohiji, dodajući da je važno što je Srbija ponovo snažna ekonomski, politički i vojno i što može na drugi način da razgovara kada su u pitanju pritisci na naš narod na Kosovu i Metohiji.

“Situacija u kojoj se naš narod nalazi na Kosovu i Metohiji, nažalost, zadata je 1999, kada su Rezolucijom 1244 SBUN tamo ušle snage NATO-a, odnosno kasnije Kfora, kao i različitim odlukama koje su donesene u prošlosti, među kojim su sporazumi iz 2011. godine koje je potpisao Borko Stefanović, a gde su određene nadležnosti predate prištinskim institucijama bez dogovora i bez bilo kakvog objašnjenja široj javnosti”, rekao je Vesić.

Zato se mi nalazimo u situaciji da ispravljamo te greške, od kojih je najveća, kaže, bila tužba Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koju je inicirao tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, a koja je “udarila pečat” na samoproglašenu nezavisnost Kosova, na koju se i dan danas pozivaju Albanci.

Kurti, kaže Vesić, ne želi da postigne dogovor, već ratom i sukobom pokušava da stvori neku svoju politiku.

Vesić je rekao da dogovor pokazuje da mi dijalogom možemo da rešavamo probleme na Kosovu i Metohiji i da možemo umesto sukoba da razgovaramo.

“Sukob koji je Kurti izazvao je bio veoma opasan, jer vi sa druge strane nemate osobu koja želi da se dogovori već imate osobu koja pod svaku cenu želi rat. Zato je veoma važno što smo imali posrednike, pre svega SAD, koje imaju odlučujući uticaj na kosovsku politiku, i Kurti sebi ne sme da dozvoli da uđe u sukob sa njima u vreme kada mu se pripremaju izbori. Zato što bi to značilo njegovo političko samoubistvo”, rekao je Vesić za TV Hepi, a navodi se u saopštenju.

Dodao je da na osnovu stava SAD i EU može da se vidi koliki je uspeh predsednik Srbije postigao u međunarodnoj zajednici.

Podseća da je 2012. godine, više od 120, od 197 zemalja članica UN, priznavalo nesavisnost KiM, a niko nije želeo da razgovara sa Srbijom, pa smo bili u gotovo bezizlaznoj situaciji, dok je danas pitanje KiM vraćeno za sto velikih svetskih sila, čak i onih koje priznaju tu nezavisnost i svi shvataju da moraju da se uvaže legitimni srpski interesi.

“Zahvaljujući politici predsednika Vučića, danas imamo mnogo bolju situaciju za naš narod na KiM. Situacija je daleko od idealne, ali po prvi put posle 100 godina je zaustavljeno iseljavanje našeg naroda sa KiM i to je velika Vučićeva pobeda”, kazao je Vesić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: