Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je ugostio je gčkog kolegu Hristosa Staikurasa u Novom Sadu,gde su iz Beograda stigli vozom “Soko” i razgovarali o mogućnostima za jačanje saradnje i prijateljskih veza dve zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug MGSI/ PREDRAG MITIĆ (STF)

Vesić je istakao da se trudi da sastanke sa kolegama iz drugih zemalja ne održava samo u Beogradu, već da im pokaže i druge gradove, a Novi Sad je prema njegovim rečima poseban, jer su do njega zajedno došli brzim vozom, što je bila prilika da grčkom ministru ukaže na napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti železnice, saopštilo je resorno ministarstvo .

On je gostu iz Grčke u Novom Sadu predstavio projekat brze pruge do Subotice.

“Pokazao sam mu zašto je šest miliona putnika u poslednje dve godine izabralo da ’Sokolom’ putuje između Beograda i Novog Sada, a predstavio sam mu i projekat nastavka gradnje još 108 km brze pruge do Subotice, kojom će se od marta naredne godine, iz Beograda stizati za samo sat i 12 minuta”, rekao je Vesić.

Naveo je da je sa ministrom Staikurasom razgovarao o saradnji srpskih i grčkih železnica i infrastrukturnom povezivanju dve zemlje, o čemu će biti više reči na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Ukazao je da je zajednički cilj uvođenje jedinstvene elektronske naplate putarine, do početka leta, što će značiti brojnim građanima Srbije koji putuju u Grčku, ali i Grcima koji putuju kroz Srbiju, čime se daje dodatni impuls bilateralnoj saradnji.

Vesić je zahvalio Vladi Grčke na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i podsetio da je Grčka jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala Kosovo.

“Zahvalni smo im na tome. Srbi i Grci su kroz istoriju delili zajedničku sudbinu i znamo da je Grčka zemlja na koju možemo uvek da se oslonimo, kao što i Grčka zna da Srbija ume da uzvrati i da će uvek biti uz njih. Dolaze teška vremena, i ’mali’ narodi moraju da budu zajedno, ako želimo da opstanemo u sve nestabilnijem svetu”, poručio je on.

Grčki ministar Hristos Staikuras izrazio je zadovoljstvo zbog posete Beogradu i Novom Sadu i istakao da je to prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u svim pitanjima od zajedničkog interesa.

“Bilateralna saradnja je dobra i produktiva, ali može da bude dodatno unapređena i ojačana u oblasti trasnporta i infrastrukture, koje pružaju odlučnu priliku za dalje jačanje saradnje”, rekao je on.

Srbiji je poželeo uspeh Srbiji u organizaciji specijalne izlobe Ekspo 2027. godine.

“I sutra ćemo, sa predsednikom Vučićem i premijerom Micotakisom razgovarati o svim temama, i infrastrukturnom povezivanju. Grčka, kao zemlja članica EU i Srbija kao kandidat za članstvo u Uniji, mogu da udruže snage i iskoriste brojne benfite u pogledu finansijskih sredstava za različite projekte u regionu”, naveo je Staikuras.

Prema njegovim rečima, saradnja na svim projektima koji povezuju Srbiju i Grčku, odnosno Zapadni Balkan i zemlje Mediterana, biće deo politike i planova i na evropskom nivou.

Ukazao da je zajednička elektronska naplata putarine nešto na čemu će se intenzivno raditi, zbog čega je već dao nalog nadležnima da utvrde sve tehničke i administrativne mogućnosti za implementaciju toj projekta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ