Podeli vest

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji znače napredak Srbije i čvrsto ih je podržala Evropska unija, izjavio je danas u skupštini ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

On je pozvao poslanike da, umesto što neki od njih kritikuju zakon i pričaju prazne priče, podrže predložene izmene koje su, kako je rekao, za opšte dobro i napredak zemlje.

Vesić je rekao da je očekivao da će se na sednici govoriti o tome koliko ovaj zakon doprinosi transparentnosti i ubrzanju postupka izdavanja građevinskih dozvola, omogućava veću zaštitu građana, kako smo se u oblasti građevinarstva potpuno usaglasili sa propisima EU i slično, ali da je, umesto toga, čuo prazne priče. Kada je reč o ukidanje konverzije zemljišta uz naknadu, Vesić je ponovio da je skoro 94 odsto konverzija urađeno bez naknade, odnosno za nula dinara.

“Ovaj institut ne postoji ni u jednoj republici bivše Jugoslavije. U svim tim republikama ovaj problem su rešili upravo na način kako ga mi predlažemo. Da je mogao da se reši drugačije, pa šta mislite, da oni ne bi hteli takođe da uzmu pare, nego ne mogu na tome da se uzmu pare i to svi znaju, pa i oni koji nas kritikuju”, rekao je Vesić. Ministar je istakao da institut konverzije koči razoj Srbije i ne donosi nikakve prihode.

“Izmena ovog zakona znači napredak Srbije i nije tačno da se to odnosi samo na neke ljude koji su kupili fabrike, jer to je laž. Činjenica je da je većina tih lokacija u stečaju, a da između ostalog desetine hiljada ljudi čeka da reši problem legalizacije upravo na zemljištu tih fabrika u stečaju”, rekao je Vesić.

Naveo je da je postojeći Zakon o planiranju i izgradnji donet kao “lična osveta” nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića prema privrednicima sa kojima nije bio u dobrim odnosima i dodao da je ovo nauk da ne treba da se donose zakoni ni u korist pojedinaca, a ni protiv pojedinaca.

“Zakon se ne donosi za pojedince, već za opšte dobro kako bi zemlja napredovala, a ovaj zakon je za opšte dobro i napustimo više to Kardeljevsko upravljanje građevinskim zemljištem”, poručio je Vesić.

Istakao je da je ove izmene i dopune podržala čvrsto EU i da ne može da veruje da neko, ko se zalaže za to da Srbija uđe u EU, bude protiv toga.

“Hajde da gledamo u budućnost i podržimo stvari koje su dobre za sve. Pokušali smo da popravimo konverziju, nije moglo. Nikakvih prihoda nije bilo. Zašto nam treba institucija koja koči razvoj i ne donosi prihode i zato glasajmo za ovaj zakon, jer on znači da Srbija kreće napred”, istakao je Vesić.

Naglasio je da se Srbija razvija i precizirao da se u našoj zemlji trenutno grade 492 km auto-puteva i brzih saobraćajnice, a da je od 2012. godine izgrađeno 405 km auto-puteva.

Naveo je da će od putarina Srbija ove godine zaraditi 350 miliona evra, dok je prošle godine zaradila oko 300 miliona evra što, dodao je, više nego jasno govori da je više automobila na našim putevima.

Što se železnice tiče, Vesić je rekao da je do 2012. godine ukupno rekonstruisan 31 km železnice, dok je od 2012. do danas rekonstruisano 806 km železnice.

“Do 2012. godine, od 1976. godine, nije izgrađen nijedan centimetar nove pruge, a od 2012. do sada izgrađeno je 108 km novih pruga. Trenutno gradimo 108 km pruge prema Subotici koja će biti završena do kraja sledeće godine”, naveo je Vesić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…