Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras da oni političari koji zagovaraju prekid odnosa sa EU i prekid evrointegracija, zagovaraju i ekonomsku propast Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

“Kao član Vlade mogu da vam kažem da političari koji smatraju da treba da prekinemo odnose sa EU, smatraju da treba da nestane Srbija, jer bi Srbija zaista nestala kada bi prekinula svoje veze sa EU”, rekao je Vesić za Tanjug.

On je naveo da u Srbiji posluje ukupno 9.568 kompanija sa većinskim kapitalom iz EU u kojima radi 281.841 radnika ili 20,4 odsto od ukupne registrovane zaposlenosti u Srbiji.

Dodao je i da firme bez obzira na poreklo kapitala, koje proizvode i izvoze više od 50 odsto svojih proizvoda na tržište EU, zapošljavaju 370.000 ljudi u Srbiji. Vesić ističe da ukupno 17.700 srpskih kompanija, bez obzira na poreklo kapitala, izvozi deo proizvoda u zemlje EU i da te kompanije zapošljavaju 675.000 radnika.

“Ukoliko bi se zbog otežanih uslova poslovanja sa EU broj zaposlenih u prvom udaru u ovim firmama smanjio samo za 10 odsto, razlika u mesečnim prilivima za državu samo na osnovu poreza i doprinosa bila bi 17 milijardi dinara mesečno. Za taj iznos mogu se isplatiti zarade za oko 16.000 radnika u sektoru obrazovanja ili oko 14.000 zaposlenih u sektoru zdravstva”, naveo je Vesić.

On je dodao da trgovinska razmena Srbije i EU iznosi 64 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom. “Iako nismo formalno deo EU, mi smo ekonomski deo EU, jer smo naslonjeni jedni na druge.

U tom smislu trudimo se da sinhronizujemo zakone sa EU i naravno da ostvarimo svoj najvažniji politički cilj, a to je da postanemo članica EU”, poručio je ministar. Vesić kaže i da u svom sektoru pokušava da učini što je više moguće, a to uključuje i napore na ukidanju dozvola za kamiondžije sa jednim brojem zemalja EU.

Navodi da, osim za sedam ili osam zemalja sa kojima Srbija sporazume o ukidanuju dozvola, za većinu drugih zemalja srpske kamiondžije moraju da uzimaju dozvole za tranzit.

”Kada sam bio u Briselu tražili sam od komesarske za transport da nas podrži i uspeo sam u tome. Poslao sam pisma na adrese 20 ministara saobraćaja u Evropi u kojima sam tražio da ukinemo režim dozvola za srpske drumske prevoznike. Dobio sam pozitivan odgovor od Španije, zakazali smo za kraj marta radnu grupu koja treba da usaglasi Nacrt sporazuma i očekujem da će uskoro naši vozači voziti u Španiji bez problema”, rekao je Vesić.

On je dodao da će, iz tog razloga, početkom marta otići u Italiju, gde će o tome razgovarati sa italijanskim ministrom transporta Mateom Salvinijem.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: