Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je sa gradonačelnicima Sombora i Valjeva, Antonijem Ratkovićem i Lazarom Gojkovićem, Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u tim gradovima u okviru programa LIID.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/MGSI/ Goran Srdanov (HO)

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), reč je o programu razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja jedinica lokalne samouprave koji zajednički realizuju resorno ministarstvo, Francuska razvojna agencija i Svetska banka (SB), a u okviru koga će u narednih pet godina biti dodeljeno ukupno 270 miliona evra jedinicama lokalnih samouprava.


Nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, Vesić je rekao da je LIID projekat koji na možda najbolji način utiče na komfor života građana.
“Ima puno projekata koji su i veći i vredniji u smislu novca, ali ne postoji nijedan projekat koji kao ovaj na pravi način omogućava da se poboljša kvalitet života ljudi u lokalnim zajednicama i da na taj način damo doprinos da svako mesto u Srbiji postane bolje mesto za život ljudi”, rekao ministar.


Naveo je da je projekat LIID značajan zato što će se realizovati u svakoj lokalnoj zajednici što znači da će benefite tog projekta osetiti građanke i građani u svih 145 lokalnih zajednica u našoj zemlji.
“Veoma je važno što na ovaj način u lokalnim zajednicama promovišemo urbanu mobilnost, biciklističke staze…za šta se često dešava da lokalne zajednice nemaju dovoljno sredstava zbog čega je važno da građani na ovaj način osete da ulažemo u opštine u kojima žive”, rekao je Vesić.


Ministar je pozvao lokalne zajednice koje još uvek nisu dostavile projekte da to učine kako bi ušli u proceduru i dobili sredstva.
“Sa partnerima iz SB i Francuske agencije za razvoj trudimo se da procedura bude maksimalno brza i da odobrimo nova sredstva za nove projekte kako bi projekat LIID bio završen i pre nego što je planirano, a to je 2028”, rekao je Vesić i dodao da je siguran da će projekat biti realizovan pre toga, te da će to biti dobar razlog da se nastavi sa takvim projektima.


Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio je resornom ministarstvu, SB, Francuskoj razvojnoj agenciji i celom timu koji radi na projektu LIID i istakao da je Valjevo dobilo 2.139.000 evra.


“U okviru ovog projekta planirali smo da uradimo kompletnu rekonstrukciju jedne od najvažnijih i najprometnijih saobraćajnica u gradu”, rekao je Gojković.


Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković je kazao da su upravo ovakvi projekti ono što treba lokalnim samouprava.
“Drago mi je što je danas Sombor potpisao ugovor vredan 90,5 miliona dinara kroz koji će biti izgrađene četiri pešačko-biciklističke staze”, rekao je Ratković.


Naveo je da je Sombor grad biciklista i da su godinama unazad ulagali u to, ali i dodao da im je ovakav projekat bio potreban kako bi završili celinu izgradnje biciklističkih staza.


“Sombor će ukupno kroz LIID projekat dobiti oko 2,5 miliona evra i osim ove četiri biciklističke staze biće izgrađene još dve takve staze, kružna raskrsnica i uređeni trgovi u četiri naseljena mesta”, rekao je Ratković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: