Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je danas dao nalog železničkim preduzećima da do ponedjeljka dostave plan mera kako će da uspostave dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vesić
FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ/ARHIVA

“Zatražio sam da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu”, kazao je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

“Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage. Preliminarni nalazi ukazuju da je incidenta došlo ljudskom greškom, a otpravnik stanice u Ratkovu koji je napravio grešku to je i priznao” kazao je Vesić.

Ministar je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo, iako to što su preživeli ne može ni na koji način da se obešteti.

“Naša železnička preduzeća moraće da sprovedu dodatne mere kontrole kako bi se ovakve situacije svele na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti što pokazuju i železničke nesreće koje su se proteklih dana dogodile u Minhenu i Čikagu gde je uzrok ljudski faktor. Uzrok jučerašnjeg incidenta čista je ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom”, kazao je Vesić.

On je naveo da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naletio na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

“Infrastruktura železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa”, kazao je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražila 51 osoba, od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i konduktera i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalazi njih petoro, među kojima je i mašinovođa.

“Hvala Bogu nije bilo žrtava i težih povreda, ali je činjenica da ovaj incident zaista nešto što ne sme da se događa”, kazao je on i podsetio da je deo pruge gde se dogodila nesreća rekonstruisan i da su ograničenja brzine oko 100 kilometara na čas. Prema Vesićevim rečima, mašinovođe u pomenutom vozu su uradile herojsko delo i pokušajem da zaustave voz, pa čak i skakanjem iz voza, dali su dodatni napor kako bi sprečili veću tragediju.

“Ti ljudi su zaista uradili herojsko delo i treba da se ponose što su svojim postupcima pokušali da spreče tragediju. Oni će adekvatno biti nagrađeni od strane ministarstva i železnice zato što su se poneli odgovorno i ljudski, onako kako se mašinovođe i ponašaju u takvim situacijama”, naglasio je Vesić.

Ministar je najavio i da će u narednom periodu biti rekonstruisano skoro 400 kilometara pruga u Vojvodini, među kojima su pruge blizu samih ovih stanica Odžaci i Ratkovo.

“Uradićemo 200 kilometara rekonstrukcije postojećih pruga između Pančeva, Zrenjanina, Čoke i Subotice, zatim od Subotice do Sombora, kao i Sombor – Bogojevo, od Bogojeva do Novog Sada, zatim u Vrbasu i Somboru”, kazao je on.

Dodao je da će se rekonstruisati i pruga Stražilovo i Rudnica, kao pruga Valjevo – Vrbnica, Beograd – Bar, ali i završetak brze pruge. “Jedini način da se ovakvi incidenti svedu na minimum je da ubrzano rekonstruišemo postojeće pruge”, naveo je Vesić.

On je podsetio da Srbija ima 3.400 kilometara pruga, a da je od njih u ovom trenutku 1.700 kilometara starijih od 40 godina.

“Pred nama je ogroman posao da sa rekonstrukcijom tih pruga uvedemo i sve dodatne sisteme za obezbeđivanje kako bi se sprečile ovakve tragedije”, kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Vesić je podsetio i da je počeo da se gradi i jedinstven dispečerski centar na Makišu koji će ubuduće na svim rekonstruisanim prugama imati jedinstvenu kontrolu saobraćaja.

“Izgradnja tog centra je počela i svaka nova rekonstruisana pruga ulaziće u taj sistem, a mi ćemo preko tog centra imati potpunu kontrolu na tome gde se nalazi svaki voz”, dodao je on i naveo da se na taj način trenutno prate samo vozovi na brzim prugama. To trenutno sada, kako je dodao, postoji samo na brzim prugama i taj centar se nalazi na stanici Prokop.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: