Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je cilj naše zemlje je da nastavi sa procesom ukidanja tranzitnih dozvola, kako bi srpske kamiondžije mogle da rade slobodno, pre svega u zemljama EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

goran vesic
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ ARHIVA

Vesić je istakao da je takav režim dozvola već ukinut bilateralno sa devet zemlja EU.

Vesić je objasnio da je sada šitem tranzitnih dozvola takav da onoliko dozvola koje Srbija izda pojedinačno drugim zemljama, isto toliko dozvola oni daju našim vozačima kamiona, što je komplikovana birokratska procedura, jer za svaki odlazak u inostranstvo naši vozači moraju da dobiju novu dozvolu.

“U proteklom periodu smo sa devet zemalja EU ukinuli te dozvole, i tu imamo liberalan režim. Ja sam u prvih mesec dana pokrenuo inicijativu na sastanku sa predstavnicima Vlade Španije da ukinemo tranzitne dozvole, a o tome sam razgovarao i sa ministrom transporta Azerbejdžana prilikom nedavne posete predsednika te zemlje”, rekao je Vesić za TV Pink.

Dodao je da je takvu inicijativu pokrenuo u kontaktima sa zvaničnicima Italije i Austrije, a najavio je da će isti predlog uputiti i Nemačkoj.

Ministar je ukazao i da je na sastanku sa predstavnicima “Puteva Srbije” razgovarao o opremanju dve lokacije na auto putu od Subotice do Niša, koje bi bile uređena odmorišta za vozače kamiona.

“Da mogu da odmore, odspavaju, okupaju se, ručaju. Želimo da sve bude uređeno kako treba, pod kamerama, da vozači mogu da odspavaju u pristojnim sobama i da ta odmorišta budu državna”, rekao je Vesić.

Objasnio je da će zbog takvih pogodnosti strani vozači češće koristiti naše auto-puteve i tako kod nas plaćati putarinu.

“Ja ću naredne nedelje razgovarati sa vozačima kamiona, da vidimo šta država dodatno može da uradi da im olaška rad. Nije sve do nas, dogovori zavise i od drugih zemalja, ali na nama je da se borimo za naše vozače. Oni zapošljavaju veliki broj ljudi, prevoze robu”, naglasio je Vesić.

Naveo je da Srbija postaje i sve važniji logistički centar, budući da se gradi železničko-drumski intermodalni terminal u Batajnici, a gradiće se i u Makišu, dok će kapacitet Aerodroma “Nikola Tesla” biti udvostručen.

“Sve više kargo prevoza prolazi kroz Srbiju, sve je više logističkih centara, što znači da će biti više kamiona, vozova, i zato radimo i nove pruge”, rekao je Vesić.

On je naveo da se radi na uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza na Horgošu, što će dovesti do ubrazavanja carinske procedura i smanjenja čekanja kamiona na granici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ