Podeli vest

Ciriški Savezni institut za tehnologiju (ETH) i švajcarska firma Eksolabs iskoristile su slike Sentinel-2 satelita Evropske svemirske agencije kako bi pomoću veštačke inteligencije izmerile dubinu snega.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay/ilustracija

Svakih pet dana, ovi sateliti snimaju slike za svaku lokaciju na Zemlji, kojima su istraživači dodali detalje terenske podatke za Švajcarsku, piše Svis info.

Koristeći ove satelitske i podatke o terenu, istraživači su programirali veštačku inteligenciju da izmeri dubinu snega na bilo kom mestu i da bi to postigli, koristili su metod koji se zove učenje pod nadzorom.

Istraživači su takođe imali sistemsku procenu dubine koje su kasnije uporedili sa stvarnim rezultatima merenja dubine snega, i u skladu s tim su postepeno prilagođavali sistem kako bi se smanjile greške u proceni.

“Dok najbolje postojeće karte snega u Švajcarskoj imaju rezoluciju od oko 250×250 metara, naše mape mogu da se zumiraju na 10×10 metara kako bi se očitala visina snega. Verujemo da postavljamo novi standard u našoj zemlji”, rekao je profesor Konrad Šindler u saopštenju ETH.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: