Podeli vest

Razvoj veštačke inteligencije (AI) može da ugrozi radna mesta skoro 80 odsto žena u SAD, zaključaj je novog istraživanja Kenan-Flegerove škole Univerziteta u Severnoj Karolini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

veštačka inteligencija
Foto: Pixabay

Oko 59 miliona zaposlenih žena u SAD se bavi profesijama koje su ugrožene automatizacijom i razvojem AI, prenosi CNN.

Zaposleni muškarci su takođe izloženi ovom riziku, ali u manjoj meri, pošto je napredak AI potencijalna pretnja za 58 odsto radne snage muškog pola.

Glavna ekonomistkinja kompanije ZipRekruter Džulija Polak smatra da su ovi reultati “šokantni”, ali je izrazila nadu da će razvoj AI stvoriti nove poslove i mogućnosti.

Prema majskim podacima američkog Ministarstva rada, učešće žena starih između 25 i 54 godina na tržištu rada u SAD je bila na nivou od 77,6 odsto, što je najviše u istoriji.

Glavni autor pomenutog istraživanja Mark Meknili navodi da su žene najviše prisutne u oblastima kao što su kancelarijski i administrativni poslovi, u zdravstvu, obrazovanju, u službama socijalne zaštite ili bibliotekarstvu. Prema njegovim rečima, razvoj AI ne znači uvek da će neko automatski izgubiti posao.

“Pravo pitanje je da li ta osoba može da uradi nešto više da bi uvećala svoju vrednost na tržištu rada”, smatra Meknili.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: