Veštačka inteligencija prepolovi posao radiologa i otkrije više karcinoma nego kliničari, što, kako stručnjaci navode, podupire predviđanje da će takvi alati pomoći da se smanji pritisak na nacionalni zdravstveni sistem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

veštačka inteligencija
Foto: Pixabay

Studija u kojoj je učestvovalo više od 80.000 žena u Švedskoj pokazala je da veštačka inteligencija koja radi zajedno sa kliničarima može bezbedno da se koristi za analizu mamografije u jednom od najvećih istraživanja do sada o njenoj upotrebi u otkrivanju raka, preneo je britanski “Tajms”.

To je otkrilo potencijal veštačke inteligencije da skrining učini preciznijim i efikasnijim, iako su istraživači rekli da će morati da prate žene koje su bile uključene u istraživanje kako bi dokazali da su zdravstveni rezultati poboljšani.

Svake godine ima oko 56.800 novih slučajeva raka dojke u Britaniji, što ga čini najčešćom vrstom rakom u toj zemlji.

Od raka dojke godišnje premine 11.300 žena. Ogroman napredak u lečenju znači da je šansa da preminu od ove bolesti pala za dve trećine od 1990-ih, pri čemu je 95 odsto žena kojima je rano dijagnostikovan rak dojke živelo još najmanje pet godina.

Deo poboljšanja šansi za preživljavanje rezultat je i proširenja programa nacionalnog zdravstvenog sistema za skrining dojki, koji uključuje sve žene starosti od 50 do 70 godina.

Dva miliona žena godišnje obavi skrining dojki u okviru nacionalnog zdravstenog sistema.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: