Podeli vest

TikTok će morati da se izvini porodici Džejmsa Bulgera zbog širenja „mukotrpnih“ video snimaka generisanih veštačkom inteligencijom koji prikazuju detalje njegovog ubistva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TikTok
Foto: Shutterstock

Deniz Fergus, majka ubijenog mališana, čije je ubistvo šokiralo Veliku Britaniju 1993. godine, rekla je da snimci njenog sina napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije “prevazilaze bolest”.

Na snimcima na TikToku prikazana je animirana verzija dvogodišnjaka koji govori o svojoj fatalnoj otmici i ubistvu od strane dva desetogodišnja dečaka, prenosi Bi-Bi-Si. U razgovoru za “Miror”, majka dečaka je snimke nazvala “odvratnim” i pozvala da se uklone sa Tik Toka.

„To je vraćanje mrtvog deteta u život. To je više nego bolesno. Video snimci nisu fer prema ljudima koji su izgubili decu. Mislim da ovi ljudi ne razumeju uznemirenje koje izazivaju”, navela je ona.

Njen muž, Stjuart Fergus, kontaktirao je jednog od producenata ovih klipova, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi na Filipinima, i zatražio da se video snimci uklone.

Dobio je odgovor da “ne nameravaju nikoga da uvrede” i da žele da osiguraju da se slični incidenti “nikada više neće ponoviti”, zajedno sa zahtevom da podrži i podeli njihovu stranicu.

U izjavi za Bi-Bi-Si, portparol TikToka je rekao da na toj platformi nema mesta za uznemirujući sadržaj ove prirode.

„Naše smernice su jasne, a to je da ne dozvoljavamo sintetičke medije koji sadrže ličnost mlade osobe. Nastavljamo da uklanjamo sadržaj ove prirode čim ga pronađemo”, rekao je on i dodao da je kompanija preduzela mere protiv naloga koji su postavili sporne video snimke.

Snimci, koji su bili deo serije na Tik Toku, prikazuju verzije nestale ili ubijene dece generisane veštačkom inteligencijom, uključujući Medlin MekKen, koja je nestala na odmoru 2007.

Miror je izvestio da su neki od video snimaka, na kojima su reči često izgovarane američkim akcentom i koji su takođe imali špansku i francusku verziju, pregledani na desetine hiljada puta pre nego što su uklonjeni i da su se pojavili bez upozorenja o sadržaju.

Kako podseća Bi-Bi-Si, Džejms Bulger je 1993. godine bio sa majkom u tržnom centru u Mersisajdu, gde su ga namamili i oteli Džon Venables i Robert Tompson, tada stari 10 godina.

Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije na železničkoj pruzi, nakon što su ga dečaci zlostavljali i mučili. Kasnije te godine, Tompson i Venables su postali najmlađa deca koja su ikada osuđena za ubistvo u Engleskoj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: