Podeli vest

Vesti o povredama dece prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava sve su učestalije, a slučaj teško povređene devojčice iz Hrvatske potresao je region. U Srbiji je i ovog vikenda bilo povreda pirotehnikom, a MUP se ponovo oglasio apelom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Agencije

Foto:Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorilo je da je nestručno rukovanje pirotehničkim proizvodima opasno i može dovesti do povreda i istaklo da je zakonom zabranjena prodaja pirotehničkih proizvoda licima mlađim od 18 godina.

MUP je u objavi na Instagramu naveo da je tokom novogodišnjih i božićnih praznika u poslednje 3 godine počinjeno 137 prekršaja narušavanja javnog reda i mira paljenjem pirotehničkih proizvoda ili pucanjem.

Upotreba pirotehničkih proizvoda kojim se narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, zakonom je kažnjiva novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ističe MUP.

Kako je navedeno, u periodu od 2020-2022. godine povređene su 52 osobe zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih proizvoda, a 12 od njih je zadobilo teške telesne povrede. Od 52 osobe povređene zbog neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava u periodu od 2020-2022. godine, njih 11 su bili maloletnici, a 16 su bila deca, naglašava MUP.

Devojčica zadobila teške telesne povrede oka i glave

Kampanja protiv upotrebe pirotehničkih sredstava vođena je u Hrvatskoj, iz MUP-a hrvatske slali su apale, međutim, do povrede deteta je ipak došlo.

Devojčica je juče ujutru zadobila teške povrede glave nakon što je aktivirala pirotehničko sredstvo, raketu, u dvorištu porodične kuće u mestu Orehovica u Međumurju u Hrvatskoj, saopštila je hrvatska policija.

Nesreća se dogodila j nakon što je pronašla neaktivirano pirotehničko sredstvo u dvorištu porodične kuće aktivirala raketu koja se u letu odbila od prozora kuće i pogodila devojčicu u glavu, navela je policija, objavio je Index.

U Županijskoj bolnici Čakovec utvrđeno je da je devojčica zadobila teške telesne povrede oka, a zatim je prevezena na dalje lečenje u Zagreb, navodi policija.

Dečiji hirurg Zoran Barčot iz Zagreba ranije je objasnio koje su najčešće povrede.

“Najčešće povrede od pirotehničkih sredstava su broje gde može doći do povreda oka, glave, otrgnuća prstiju.. Dakle povreda koje dovode i do invaliditeta deteta za ceo život”, kaže Barčot i dodaje da je nephodno apolovati na roditelje u koje deca gledaju kao uzor.

“Kada roditelji koriste piretohniku u euforiji, deca misle da je to igračka, a pirotehnika nije igračka. Ne treba piretohniku pocenjivati jer je njena moć velika. Pošto znamo da ju je nemoguće iskoreniti, bar da je koristimo u skladu sa upustvima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: