Veterinar, specijalista za bolesti svinja i mikrobiolog Mirko Raketić izjavio je danas da svinje generalno nisu agresivne životinje ali da u određenim periodima svoga proizvodnog ciklusa znaju da budu agresivne i tada mora da se vodi računa dok se oko njih radi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svinja
Foto: Pixabay

“Svinje, odnosno krmače su najagresivnije u vremenu prašenja, jer brane svoje leglo. Svinja je životinja koja živi u čoporu u kome se zna hijerarhija, tako da čovek mora da bude oprezan kada se umeša u to. Ako hvatate jednu jedniku iz velike grupe one se brane i sigurno će vas napasti. Tako da svi ljudi uključeni u to moraju da budu oprezni”, kazao je Raketić.

On dodaje da je vreme kada se svinje nalaze u periodu parenja takođe rizičan i da može da dođe do napada na čoveka.

“Svinja može da bude vrlo agresivna i da nanese vrlo ozbiljne povrede, a da ne pričamo o povredama mehaničke prirode jer je to velika životinja i svaki postupak sa njima nosi određeni rizik od povređivanja”, rekao je Raketić.

Prema njegovim rečima, u intezivnom procesu gajenja svinja, pri samom prašenju krmače se drže u uklještenjima što ljudima koji sa njima rade daje određenu sigurnost, i ističe da je najbezbednije samu životinju vezati i fiksirati kako bi se predupredile neželjene situacije.

Raketić ističe da je, prema određenim ponašanjima moguće prepoznati da li će svinja odreagovati agresivno na prisustvo čoveka.

“Svinja prvo krene jako zubima da škljoca i to je prvi znak da će ona pokušati da vas napadne. Uvek je preporuka da kada ulazite u prostor sa životinjom za koje se pretpostavlja da mogu da budu agresivne, ukoliko nemate fiksatore, da imate nešto ispred sebe, neki predmet koji će vas zaštititi, jer ona prvo ujeda za noge. Može da nanese vrlo teške povrede, naročito starije životinje koje imaju velike zube. Mogu naneti i povrede koje će dovesti do smrtnog ishoda, jer napadaju noge, tu su važni krvni sudovi, može povrediti femoralnu arteriju i čovek može brzo da iskrvari”, zaključio je Raketić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: