Podeli vest

Da li volite da se mazite sa svojim ljubimcem? Veterinar odgovara u kojim slučajevima to ne bi trebalo da radite.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/20min

Foto: Pixabay ilustracija

Ljudi generalno imaju koristi od fizičke bliskosti : za nas maženje snižava krvni pritisak i nivo stresa i osigurava oslobađanje hormona sreće. Ovo se odnosi na fizički kontakt sa drugim ljudima ali i sa kućnim ljubimcima . Međutim, nabaviti kućnog ljubimca samo da bismo imali „nešto za maženje“ bila bi pogrešna motivacija, kako objašnjava veterinarka Katarina Staub.

Ne vole sve životinje da se maze sa nama – za neke od njih to čak može biti i stresno.

„Za životinje kao što su hrčci i zečevi, dodirivanje je obično stresno. Ako ih podignete, oni se plaše da ćete ih pojesti“, objašnjava Staub za 20minuta.

„Drugačije je sa psima i mačkama , koji su bili pripitomljeni stotinama godina; oni su prikladniji za dodirivanje”, dodaje Staub.

Ne prisiljavajte pse i mačke na maženje

Međutim, pse i mačke takođe ne treba prisiljavati da se maze ni pod kojim okolnostima, kao što Staub kaže: „Uvek se treba zapitati da li životinja zaista želi fizički kontakt. Važno je dostojanstvo životinje! Ono je živo biće i može samo da odluči da li želi da se mazi ili ne.”

Naročito manji glodari teško se mogu braniti i bespomoćni su kada su izloženi stresu. Nažalost, ove životinje se i dalje redovno drže nepravilno, objašnjava Staub: „Glodarima zapravo nije mesto u dečijim sobama. Tamo je preglasno i male dečje ruke koje stalno posežu za njima su nepotrebno veliki faktor stresa. To je bio vrlo čest slučaj pre 20 godina, ali danas smo toga malo svesniji.”

Neke mačke i psi takođe ne vole da ih dodirujete

Pored glodara, tu su i gmizavci da se gledaju a ne dodiruju. Ali zar se životinje ne mogu obučiti da imaju fizički kontakt sa ljudima? „Do određene tačke, da“, kaže Staub. „Međutim, to se često dešava sa veoma mladim životinjama. Mačići koji su od rođenja navikli na ljude često pozitivnije reaguju na fizički kontakt nego, na primer, mačka sa farme koja je odrasla bez kontakta sa ljudima.

Iako mačke retko da traže kontakt sa ljudima, postoje velike razlike u ličnosti životinje i tome koliko je ona navikla na kontakt.

U svakom slučaju, životinju ne treba maziti, objašnjava veterinar. „Životinje imaju ličnosti, a postoje i mačke i psi koji ne vole da ih se dodiruje ili podižu. Kao vlasnik kućnog ljubimca trebalo bi da budete svesni ovoga i da to poštujete.”

Foto: Pixabay

Ovo može poći naopako kada se mazite

Ali možete li dobiti bolesti od maženja svog ljubimca?

„Rizik za zdrave ljude je nizak uz odgovarajuću higijenu“, kaže Staub. Povremeno se prenose kožne gljivice ili paraziti.

„Deca, trudnice i osobe sa oslabljenim imunitetom treba da budu oprezniji. Ali sve dok se životinja redovno proverava na parazite i vodi odgovarajuću higijenu, rizik od infekcije u javnom prevozu je obično veći nego kada se mazi sa psima i mačkama”, kaže Staub za magazin 20 minuta.

Ujedi mačaka i pasa predstavljaju veću opasnost: „U principu, životinja nikada ne bi trebalo da se brani tako snažno da ujede. Ali ako se to dogodi, preporučujem da se obratite lekaru“, kaže veterinar. Razlog: Zbog oblika zuba, bakterije iz usta pasa i mačaka mogu prodreti duboko i izazvati infekcije. “Pored toga, aktuelna vakcinacija protiv tetanusa je izuzetno važna.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: