Podeli vest

Rezultat vežbanja ne treba primarno da budu izgrađeni mišići, već dobro funkcionisanje limfnog sistema u telu. Zašto je to važno i kako tačno funkcioniše? Objasnićemo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Kakve veze ima vaša gadna upala grla sa limfnim sistemom? Dosta! Otečeno grlo je užasno, ali to samo znači da vaš limfni sistem radi svoj posao da se što pre reši gripa ili prehlade . Pre nego što vam predstavimo 5 vežbi koje možete koristiti za podršku limfnom sistemu, postoji kratko osveženje o biologiji.

Transport otpada kroz telo

Da, to možete nazvati i limfnim sistemom. Pored krvotoka, on je drugi organ za cirkulaciju u telu i – kao što ime govori – preuzima važnu funkciju detoksikacije. Naše telo proizvodi više od pet litara limfe (mlečno-vodenaste tečnosti) svakog dana, koja transportuje otpadne proizvode do jetre i bubrega, gde se konačno izlučuju. Limfni sistem bukvalno izbacuje infekcije i toksine iz našeg tela i tako čisti ceo organizam, piše Schweizer-illustrierte.

Mnogo vode , vežbanje, zdrava ishrana i malo stresa čine osnovu za netaknut limfni sistem. Fizioterapeut  dr. Lejton Vilijams  savetuje da određenim vežbama istezanja podržimo limfni sistem i tako sprečimo bolesti.

“Istezanje pomaže limfnoj tečnosti da se kreće kroz limfni sistem, oslobađajući blokade, smanjujući otok i promovišući zdravo kretanje hranljivih materija i otpada.”

Ne morate biti ljubitelj sporta ili imati posebne talente da biste radili ove vežbe. Jednostavne, ali efikasne, mogu se integrisati u svakodnevni život u bilo koje doba dana :

1. Slegnuti ramenima

Prva vežba počinje sedeći ili stojeći – glavna stvar je da je položaj udoban. Prvo duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta pre nego što povučete oba ramena do ušiju dok udišete i ponovo ih polako spuštajte dok izdišete. Možete ponoviti celu stvar 10 do 15 puta.

2. Rotacija vrata 

Možete sedeti ili stajati kako želite. Dok  udišete , okrenite glavu na desnu stranu u roku od 5 sekundi i ostanite u ovom položaju sekundu. Zatim, dok izdišete, okrenite glavu nazad u centar u roku od 5 sekundi, a zatim ponovite vežbu na levoj strani. Ukupno treba da istegnete obe strane 5 puta. 

3. Raširite kukove

Da, konačno možete da legnete – nažalost ne na krevet , ali bar na tepih na podu. Lezite ravno na leđa i stavite ruke uz telo. Dok udišete, polako pomerite desnu nogu u stranu i vratite je u prvobitni položaj dok izdišete . Uradite isto sa levom nogom i ponovite svaku stranu 5 puta. 

4. Zglobovi u zglobu 

Ovde ponovo počinjete da ležite; ruke i noge su ravne na zemlji. Dok udišete, povucite jedan skočni zglob prema kolenu i, dok izdišete, istegnite ga tako daleko da vam vrhovi nožnih prstiju budu lepo opruženi. Uradite ovo 10 puta sa obe noge. 

5. Savijte kolena  

Kul, poslednja vežba deluje i ležeći – ali ne sa ispruženim nogama, već sa savijenim kolenima tako da su vam stopala ravno na podu. Polako spustite desno koleno u stranu prema podu, a zatim ga polako vratite tako da ponovo bude okrenuto ka plafonu. Kao što već možete da zamislite, uradite isto sa levim kolenom i ponovite svaku stranu 5 puta. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: