Podeli vest

Poznati nemački violončelista Benedikt Klekner održao je premijerno koncert u Srbiji na pozornici Sale Beogradske filharmonije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Muzičar je na programu predstavio Prvu i Šestu svitu za solo violončelo nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha, dela Nikoloa Paganinija i savremene muzičke autore.

Gostovanje je realizovano zahvaljujući organizaciji Ustanove kulture Gvarnerijus, čiji je osnivač violinista Jovan Kolundžija.

Violončelista je priredio koncert u okviru ciklusa svetskih virtuoza klasike, u saradnji sa poznatim austrijsko-ruskim violinistom Jurijem Revičem, koji je 13. decembra imao samostalan koncert takodje u Beogradskoj filharmoniji.

Drugi čin je bio posvećen “Sviti za solo violončelo br. 6” od Baha. Klekner je u izjavi za Tanjug objasnio da je ta finalna svita ujedno i najsnažnija, višeslojna, dramatična, kompleksna, sveobuhvatna, te predstavlja vrhunac i alfa i omegu svih svita zajedno, dok je Prva svita sa efektnim uvodom i ulaskom u muzičku priču.

Nekoliko puta u karijeri je Klekner izvodio svih šest svita na celovečernjem koncertu, od Berlinske filharmonije, preko Stare opere u Frankfurtu do drugih koncertnih dvorana po svetu i otkrio da izvođenje integralno traje tri sata.

Za kraj koncerta Klekner je priredio i kompoziciju “Lamemtatio” savremenog italijanskog autora i violončeliste Đovanija Solima, rodom iz Palerma, koji je ranije gostovao na koncertu sa Beogradskom filharmonijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: