Podeli vest

Požar se s italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima učestvuju tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

požar
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ JANI HILCER

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije, javljaju danas slovenački mediji.

Požar se s italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz vazduha u kojima učestvuju tri slovenačka i dva italijanska helikoptera.

Ugrožena su naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas, gde se sprovodi evakuacija stanovništva, objavio je regionalni štab civilne zaštite pokrajine Primorska.

Najteža je situacija u Opštini Doberdob koja leži uz samu slovenačko-italijansku granicu, javljaju mediji.

Sloveniji pomaže i Hrvatska, pa je kanader CL-415 iz sastava Protivpožarnih namenski organizovanih snaga Oružanih snaga RH upućen u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu, prenosi Index.hr.

U Krasu su se oglasile sirene te je proglašena opšta opasnost, javlja 24ur.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) javila je da dodatna pomoć stiže iz Hrvatske. “Danas u popodnevnim satima iz Umaga i Pazina upućeno je 9 vatrogasaca s 4 autocisterne, navode iz HVZ-a.

Slovenačko ministarstvo odbrane navodi da u pomoć stižu austrijske i italijanske kolege.

“Sada je ključno spasti naselja. Jedno naselje je već evakuisano. Jak vetar se vrlo brzo širi. Vojska i policija gase iz vazduha, a gašenje otežava dim. Aktivirane su dodatne vatrogasne jedinice iz cele Slovenije”, objavljena je izjava ministra odbrane Marijana Šarca na Tviteru ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: