Podeli vest

Prema IRI anketi 57 procenata stanovnika Srbije smatra da zemlja ide u dobrom pravcu, tri procenta više nego prošle godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

beograd ljudi
Foto: Shutterstock

Među zemljama zapadnog Balkana najzadovoljniji pravcem u kome ide njihova zemlja su građani Srbije, pokazuje istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Prema istraživanju sprovedenom ove godine 57 procenata stanovnika Srbije smatra da zemlja ide u dobrom pravcu, dok je pre dve godine to mislili 53 odsto ispitanika, prenosi Blic.

Prema IRI-jevoj anketi, čak 85 odsto građana Bosne i Hercegovine misli da ta država ide u lošem pravcu, u Severnoj Makedoniji takvo mišljenje ima 75 procenata ispitanika a u Crnoj Gori 45 odsto građana.

Istraživanje pokazuje da 45 procenata mladih u Srbiji vidi svoju budućnost i perspektivu u zemlji, a 47 odsto njih smatra da je nema, ali je to mnogo bolji rezultat nego u prethodnom istraživanju sprovedenom 2020. godine, kada je svega 34 procenata mladih imalo optimističan stav prema svojoj buduhcnosti u Srbiji, a 54 odsto mislilo suprotno.

Na pitanje šta je Srbiji sada najpotrebnije, 58 procenata ispitanika smatra da su to stabilnost i kontinuitet, dok 38 odsto njih ocenjuje da su zemlji potrebne promene.

Na pitanje kom političaru najviše veruju 38 odsto građana Srbije je odgovorilo Aleksandru Vučiću, a među prvih pet političara su još Ivica Dačić, Ana Brnabić, Dragan Ðilas i Marinika Tepić, dok je 40 procenata ispitanika odgovorilo da ne veruje ni jednom.

Prema istraživanju IRI-ja, među institucijama se najviše i dalje veruje Vojsci Srbije (43 procenta), zatim predsedniku države (37 odsto), Srpskoj pravoslavnoj crkvi (36 odsto) i policiji (25 procenata).

Čak 58 procenata građana Srbije smatra da nam je Rusija najnaklonjenija strana država, 48 odsto to misli za Kinu, a slede Severna Makedonija, BiH, takozvano Kosovo, Nemačka, Crna Gora i Turska.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: