Podeli vest

Deluje kao lek i može duboko da promeni naše celokupno zdravlje. Taj neobični lek se ne pije, ali se konzumira. Radi se o ljudima koji nas okružuju i vezi koju imamo sa njima.Zdravstveni istraživač i neuronaučnik Tobias Esch objašnjava zašto odnosi sa ljudima igraju tako važnu ulogu u našem lečenju i prevenciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.ts

LJUDI
Foto: Pixabay

Kako dobri odnosi sa ljudima i pripadnost utiču na naše zdravlje prema aktuelnim studijama?

Šta ako postoji nešto u našem svakodnevnom životu što bi moglo duboko da promeni naše opšte zdravlje i blagostanje? Nešto što bi moglo da smanji rizik od razvoja i pogoršanja gotovo svake bolesti?

Sa ova dva pitanja, generalni hirurg – formalno “najviši” lekar u SAD – nedavno je pokrenuo javnu kampanju uz prateću zvaničnu publikaciju zdravstvenih vlasti SAD, u kojoj se dramatično ističe važnost povezanosti među ljudima za zdravlje. Jer: Ovo „nešto“ postoji!, piše nemački “Fokus”.

Studija instituta, zajedno sa Karlovim univerzitetom u Pragu, koja je upravo objavljena u renomiranom međunarodnom naučnom časopisu „Stres i zdravlje“, jasno naglašava ovaj nalaz.

Upravo ta povezanost – osećaj društvene ukorenjenosti, pripadnost, osećaj „kod kuće“ – se javlja kao neka vrsta čudotvornog leka i, kako se ispostavilo posebno je efikasan protiv velikih široko rasprostranjenih bolesti našeg vremena.

Mogu li jake društvene veze zaista pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i moždanog udara?

Možda zvuči neverovatno ili čak paradoksalno, ali dobre društvene veze i odnosi sa ljudima mogu, poput medicine, pomoći sa ovim stanjima:

  • bolest srca,
  • visok krvni pritisak,
  • dijabetes,
  • depresija,
  • demencija
  • strahovi

Dok dobre društvene veze pomažu, njihov izostanak može da odmogne

  • Socijalna izolacija povećava rizik od prerane smrtnosti za 29%.
  • Usamljenost povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara za po 1/3.
  • Smanjenje broja društvenih kontakata povećava rizik od dijabetesa tipa 2 , srčanog udara i bolesti bubrega .

Kako socijalna izolacija utiče na rizik od depresije i demencije?

Hronična socijalna izolacija povećava rizik od demencije za 50%.

Odrasli koji se često osećaju usamljeno imaju više nego dvostruko veće šanse da razviju depresiju. Socijalna izolacija (čak i njen osećaj) je štetna po zdravlje kao fizička neaktivnost ili pušenje!

Uz sve ovo treba našpmenuti da ojačane društvene veze mogu poboljšati reakciju na stres, minimizirajući negativne efekte stresa na zdravlje. Ljudi sa jakim osećajem pripadnosti osećaju se znatno zdravije – i jesu! Takođe su srećniji i imaju manje sagorevanja.
Deca i mladi koji imaju pozitivne odnose sa vršnjacima, roditeljima i nastavnicima zapravo postižu bolje akademske rezultate.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: