Podeli vest

Da li će stotine uništenih srpskih pravoslavnih crkava dobiti podjednaku pažnju kao uništene jermenske crkve u regionu Nagorno Karabaha?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Visoki Decani
Foto: Shutterstock

Manastir Visoki Dečani objavio je na Tviteru navode poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu o satelitskim snimcima uništenih jermenskih crkava u regionu Nagorno Karabaha i upitao se da li će sada i uništene srpske crkve na Kosovu dobiti takvu pažnju.

“Nadajmo se da će se pažnja posvetiti sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koje su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. i dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Sada se suočavamo sa očiglednom kampanjom poricanja našeg identiteta i istorije”, poručili su iz manastira Visoki Dečani.

U narednoj objavi manastira navodi se da je na KiM uništeno 150 srpskih pravoslavnih crkava.

“Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava nekažnjeno su srušili kosovski ekstremisti uprkos međunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem”, upitali su u saopštenju.

Kažu i da kosovske vlasti vode kampanju negiranja Srpske pravoslavne crkve, zakonskih i imovinskih prava, istorije i identiteta govoreći da su srpske crkve etnički albanske. “Opravdano se može postaviti pitanje zašto ste onda rušili crkve koje smatrate svojim”, navede no je u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: