Podeli vest

Vizner je u intervju za KTV rekao da Priština treba da se fokusira na druge ciljeve – trgovinu, slobodno kretanje ljudi, finansije, naučnu i kulturnu saradnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

priština
Foto: Shutterstock

 Bivši specijalni predstavnik SAD za dijalog Frenk Vizner pozvao je privremene prištinske institucije da, s obzirom na to da Beograd ne pristaje na priznanje kosovske nezavisnosti, svoju pažnju preusmere na ekonomiju i izgradnju i princip: “Živi i pusti druge da žive”.

Vizner je u intervju za KTV rekao da Priština treba da se fokusira na druge ciljeve – trgovinu, slobodno kretanje ljudi, finansije, naučnu i kulturnu saradnju.

On kaže da je oduvek strahovao da “Srbija neće priznati Kosovo” i uveren je da se to neće dogoditi ni u bliskoj budućnosti, jer, kako dodaje, javno mnjenje u centralnoj Srbiji to ne dozvoljava.

Zato, smatra, treba slediti princip: „Živi i pusti druge da žive“.

“Ovaj cilj nam je izmakao. Zato predlažem i verujem da je to način na koji pregovarači pokušavaju da reše ovo pitanje, a to je da se postigne ono što je praktično umesto onog što je nemoguće”, kaže Vizner, prenela je prištinska Koha.

Njegov savet prištinskim vlastima je da se pronađe, kako kaže, način da se unapredi život “jednih pored drugih”.

“Uvek sam se plašio da neće doći do priznanja od Srbije i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga, preporučujem vam da se fokusirate na druge ciljeve”, rekao je Vizner.

Poručuje i da statusno priznanje ne bi gradilo ni autoputeve, ni železnicu.

Dodao je da su SAD veoma angažovane na rešavanju svih pitanja između Beograda i Prištine, u potpunosti su, kaže, uključene u dijalog, a kao primer navodi angažovanje izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: