Hrvatska će vratiti sav novac pravosnažno osuđenim hrvatskim ratnim zločincima koji je tokom godina država regresno od njih naplatila na ime podmirenja odšteta njihovim žrtvama, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrvatska
Foto: Pixabay

To je odlučila Vlada Hrvatske čijom odlukom se takođe obustavljaju svi takvi regresni postupci koji su u toku, brišu sezabeleške o zabrani raspolaganja imovinom zločinaca koje su stavljene zbog zaplene na osnovu tih odštetnih zahteva i slično. Takođe, istom odlukom trebalo bi, prema pisanju lista, da budu obustavljeni i svi postupci o zapleni koje protiv porodica žrtava zločina vodi država, a radi se o naplati potraživanja troškova sudskih postupaka onih žrtava koji su protiv RH pokrenuli parnice zbog naknade štete, ali su te parnice izgubili, najčešće zato što nisu uspeli da dokažu da im je član porodice ili imovina stradala u ratnim operacijama od ruku pripadnika hrvatskih Oružanih snaga (OSRH).


Načelo reciprociteta podrazumevalo bi da se i onima od kojih je u prošlosti RH uspela da naplati troškove postupka takođe vrati novac. Vlada procenjuje da bi za namirenje svih ovih troškova trebalo oko 700.000 evra.


Prema pisanju Jutarnjeg, među najpoznatijim slučajevima takvih regresnih tužbi koje su još u toku su postupci koje je RH vodi protiv bivšega MUP-ovog specijalca Mihajla Hrastova, osuđenoga zbog ratnoga zločina nad zarobljenicima na Koranskom mostu i Vladimira Milankovića, ratnoga komandanta policije u Sisku, osuđenog na osnovu komandne odgovornise za zločine nad civilima u Sisku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ