Vada je takođe usvojila Uredbu o privremenom ograničavanju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da se formiraju radne grupe za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima.

Vlada je takođe usvojila Uredbu o privremenom ograničavanju cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Uredbe je doneta zbog globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a cilj je da se obezbedi sigurno snabdevanje tržišta da se zaštite privreda i građani koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Cilj Uredbe je i otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.

Zato je bilo neophodno da se onima koji se bave snabdevanjem prirodnim gasom i snabdevanjem na veliko obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine, jer su ti energetski subjekti prinuđeni da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: