Podeli vest

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje obavlja Akcionarsko društvo “Elektroprivreda Srbije” Beograd.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Na sednici je usvojen i Zaključak o saglasnosti da se Mongoliji uputi humanitarna pomoć u iznosu od 150.000 evra, usled teških snežnih padavina i ekstremno niskih temperatura koje su zahvatile tu zemlju.

Kako je navedeno u saopštenju vlade, brojne porodice koje se bave stočarstvom u Mongoliji, gde je ta grana poljoprivrede jedan od ključnih sektora ekonomije, našle su se u teškoj materijalnoj i egzistencijalnoj situaciji usled obilnih padavina i niskih temperatura.

U saopštenju se dodaje da su vremenski uslovi u Mongoliji doveli do zamrzavanja tla i otežavanja ili čak onemogućavanja ishrane stoke, zbog čega je, prema procenama Crvenog krsta Mongolije, katastrofom pogođeno oko 50 odsto ukupnog stanovništva.

Članovi Vlade doneli su i više odluka o utvrđivanju za kulturno dobro određenih prostorno kulturno-istorijskih celina.

Među njima je Odluka o utvrđivanju vodenica na Gornjodušničkoj reci za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Vodenice Jankovska, Sopotnička, Čolakovska, Golubovska, Bela, Ljotinska i Džakljina (Mihajlovska), od kojih su dve u funkciji, predstavljaju značajan kompleks koji je jedan od retko očuvanih tog tipa u Srbiji, a nalaze se u ataru sela Gornji Dušnik i Donji Dušnik u Gornjem Zaplanju i pripadaju zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode „Suva planina”.

Ovo nepokretno kulturno dobro, pored ambijentalnih i urbanističkih vrednosti, poseduje i vrednosti značajnog primera narodnog graditeljskog nasleđa koji se ogleda u različitim oblicima gradnje, ali i namene brojnih objekata na ovom prosotru koji su nastajali u rasponu od jednog veka.

Na sednici Vlade usvojena je i Odluka o utvrđivanju “Centra Perleza” za prostorno kulturno-istorijsku celinu s obzirom na urbanističke, arhitektonske, istorijsko-umetničke, etnološke i kulturno-istorijske vrednosti, kao i zbog izvornosti objekata, očuvanosti njihovih gabarita, mase i materijala, uz ambijentalnu vrednost ovog ruralnog pejzaža i starosti građevina podizanih u periodu od 70-ih godina 18. do druge polovine 20. veka.

Takođe, Ulica Braće Radić u Subotici proglašena je za kulturno dobro -prostorno kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: