Podeli vest

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o finansijskom davanju poljoprivrednim gazdinstvima za poljoprivrednu proizvodnju biljnih kultura u 2023. godini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vlada
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Zahtev za ostvarivanje ovog prava može da se podnese do 31. maja, a od 7. aprila, kada je objavljen javni poziv, do sada, primljeno je 265.000 zahteva.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Republike Srbije, ova mera doprineće dostizanju stabilnosti dohotka proizvođača, povećanju nivoa biljne proizvodnje, dostizanju višeg nivoa prinosa i kvaliteta proizvoda.

Očekuje se unapređenje produktivnosti, uz smanjenje troškova proizvodnje, rast konkurentnosti, uz prilagođavanje tržišnim zahtevima, kao i tehničko-tehnološko unapređenje sektora poljoprivrede.

Ovakav vid podrške, u uslovima povećanja troškova proizvodnje, omogućava jednak tretman svih gazdinstava, stimuliše sprovođenje optimalnih agrotehničkih mera u proizvodnji, što vodi unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Članovi Vlade usvojili su Predlog uredbe o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Kako se navodi, razlozi za donošenje ove uredbe sadržani su u činjenici da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kako bi se podstaklo dalje započinjanje samostalnog poslovanja i osnivanje novih privrednih subjekata, sa posebnim akcentom na podršku mladima. Ova vrsta pomoći je pomoć male vrednosti (de minimis pomoć).

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u ovoj godini, kojom se daje podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Cilj Programa je podrška investicija i podsticaj bržem privrednom razvoju, planirano je da se po ovom programu podrži 150 privrednih subjekata i takođe je pomoć male vrednosti (de minimis pomoć).

Programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, finansijeki okvir, pravila za dodelu bespovratnih sredstava, način realizacnje i praćenje Programa.

Programom je detaljno definisana namena sredstava, delatnosti za čije se obavljanje ne mogu koristiti ta sredstva, finansijski okvir, kriterijumi za finansiranje, korisnici, uslovi koje moraju da ispune podnosioci zahteva, način prijavljivanja, kriterijumi i postupak ocenjivanja i izbora kvalifikovanih korisnika sredstava, kao i postupak zaključivanja ugovora.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o saglasnosti da se pokrene postupak za prijavljivanje Srbije za članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju EMBL koja obavlja osnovna istraživanja u molekularnoj biologiji i molekularnoj medicini i obučava naučnike i studente.

Članstvo u EMBL omogućava nacionalnim naučnim zajednicama pristup infrastrukturi i uslugama strukturne biologije, naučnim uslugama i objektima, omogućavaju se posete vodećim univerzitetima radi informisanja studenata o EMBL međunarodnom doktorskom programu i postdoktorskom programu, posete vodećim institutima radi istraživanja potencijala za buduću saradnju, doktoranti stiču pravo i mogućnost za kratkoročne prakse i finansiranje iz budžeta EMBL, a omogućava se i razmena znanja na radionicama i konferencijama. EMBL u ovom trenutku ima 28 članica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ