Podeli vest

EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strene političcke elite u Srbiji, poručio je Bilčik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bilčik
Foto: Shutterstock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju u Srbije EU, da je to jašan i nepromenjen stav.

Dodaje takođe da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratim reformam u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

”Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisti od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujućii sankcije protiv Rusoje, kao i od normalizacije odnosa sa Rusijom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji”, poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su ”bili prisutni i na poččetku pristupnih pregovora”, a koji se tiču borbe protiv organozovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretaka na putu Srbije evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

”EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strene političcke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne ustranu”, poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

”Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade”, zaključio je Bilčik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: