Podeli vest

O nemačko – francuskom planu razgovarali su poslanici iz vlasti i opozicije Vladimir Orlić, Snežana Paunović, Zoran Lutovac i Boško Obradović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Parlamentarni izbori 2022
Skupština RS, Shutterstock

O pritiscima na Beograd da se prihvati nemačko – francuski plan koji još uvek nije zvanično objavljen razgovarali su Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Zoran Lutovac ispred Demokratske stranke i Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri.

Orlić je gostujući na RTS istakao da o KiM mora da se razgovara i da mora da se nastavi ozbiljna politika, kako bi se omogućio trajni mir. Paunović je poručila da se moraju sagledati činjenice i da nema nikakvog priznanja i blanko dozvola za ulazak Kosova u UN.

Lutovac je odbio konsultacije sa predsednikom Srbije i rekao da Zajednica srpskih opština ima smisla samo ako je to uvod u “konsocijativni status za Srbe”.

Obradović je predložio da se ultimatum Zapada odbije i pitanje KiM ne rešavati dok ne prođe ukrajinska kriza. Orlić je rekao da će Skupština Srbije održati sednicu o Kosovu i Metohiji, podsetivši da je i pre pet meseci takva sednica održana. Ocenio je da opozicione stranke ne zanimaju konsultacije sa predsednikom Srbije.

“Politika koju država vodi, koju predvodi Aleksandar Vučić, koju provodimo u skupštini je politika kojoj alternative nema, sve ostalo su prazne priče”, ocenio je Orlić koji je i predsednik Skupštine Srbije.

Dodao je da je podrška većine narodnih poslanika nesporna, ali i da ne očekuje šire jedinstvo po pitanju KiM jer “opoziciju zanima jedinstvo da se bude protiv”.

Paunović je ocenila da je loš put ako se ovako važna tema svede na prikupljanje političkih poena.

“Ono što su linije SPS-a ne razlikuje se od crvenih linija vladajuće većine i države Srbije u ovom trenutku, a to je da nema nikakvog priznanja, nema blanko dozvola za ulazak u UN i da su bezbednost ljudi koji žive na KiM, ali i raseljeni – prioritet svih prioriteta”, rekla je ona.

Lutovac je rekao da DS neće ići na konsultacije, jer to nisu konsultacije o tome kako treba rešiti neki problem. “Već bi trebalo da ostave privid u javnosti kako se predsednik konsultuje sa drugim političkim akterima da bi on prikazao da se o važnim političkim pitanjima konsultuje i sa drugima, a ustvari sve vreme vode samostalnu politiku”, rekao je Lutovac.

Dodao je da je Vučić van svojih ovlašćenja “uzurpirao politiku Vlade”. Navodeći da je predsednik Srbije dobio gotov predlog Lutovac je ocenio da je suvišno razgovarati sa nekim ko nije učestvovao u izradi tog predloga.

“On nije pravi sagovornik, pravi sagovornik je onaj koji je sačinio taj predlog”, rekao je Lutovac.

Obradović je ocenio da je Srbija suočena sa novim ultimatumom uspostavljenim sa Zapada.

“Sa idejom da priznamo lažnu državu Kosovo, omogućimo ulazak u UN i da se odreknemo dela svoje teritorije”, rekao je Obradović.

Dodao je da je jedini mogući odgovor odbijanje takvog predloga, za koji je rekao da je suprotan Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244. Obradović je rekao da su Dveri za reintegraciju Kosova i Metohije, i dodao da je pitanje da li će vlast da podrži “NATO predlog” ili da odbije i tako “ne dozvoli da Kosovo postane nezavisna država uz podršku vlasti iz Beograda”.

On je poručio da su prave konsultacije sednica Skupštine Srbije jer narodni poslanici moraju dobiti informacije o tome šta je tačno sadržaj ovog predloga. “Šta je problem da mi postignemo opšte narodno jedinstvo i svi zajedno glasamo protiv tog predloga. Ja sam za to nacionalno jedinstvo”, rekao je Obradović. On je ocenio da će ako se prihvati predlog Srbija biti jedina zemlja na svetu koja se odrekla dela svoje teritorije, te da bi to dovelo do ostavljanja Srba na KiM i ugrožavanja njihove bezbednosti.

Orlić je ocenio da opozicija ne želi konsultacije zato što “nisu zainteresovani ni za KiM, ni za srpski narod, ni za Srbiju”.

“Za šta je kriva naša državna politika? Što smo jačali državu i naše pozicije na KiM, što smo obezbedili 10 godina mira, između ostalog i Briselski sporazum”, rekao je Orlić.

Dodao je da predsednik poziva na jedinstvo jer je to najbolje za državu, a da se iz parlamenta šalje pogrešna poruka jer se taj poziv odbija. “Umesto da pošalju poruku da cela Republika Srbija stoji na strani Srbije”, rekao je Orlić.

Lutovac je rekao da je prvo pitanje oko kojeg treba da se postigne konsenzus – da Srbija bude “normalno uređenu demokratsku državu u kojoj se zna red i poredak, vladavina prava, društvene pravde i politička odgovornost”.

Obradović je poručio da postoji i drugačija politika koja bi poništila Briselski sporazum jer je antiustavni, i jer se njime država povukla sa severa KiM i dozvolila ulazak specijalih jedinica. Dodao je da na KiM treba vratiti državne institucije Srbije, a temu KiM u Savet bezbednosti UN.

“Ako već američki predstavnik učestvuje u razgovorima u Briselu, zašto ne pozvati i ruskog predstavnika da onda i mi imamo nekog na našoj strani”, rekao je on.

Obradović je podsetio da više od polovine država sveta i pet članica EU nije priznalo tzv. nezavisnost KiM, i čestitao aktuelnoj vlasti što je radila na tome da veliki broj država povuče priznanje lažne države Kosovo.

Paunović je istakla da je besmisleno govoriti da je vladajuća većina spremna da dozvoli ulazak Kosova u UN, a u istom trenutku hvaliti rad na povlačenju priznanja.

“Vrlo je neodgovorno govoriti i da treba da prekinemo sve razgovore, da se raspišu izbori, svesni toga da je cela Evropa ćutala kada referendum i izbori nisu mogli biti sprovedeni na prostoru KiM”, rekla je Paunović i apelovala da ne treba pokušavati da se profitira na tragediji kosovskih Srba.

Ocenila je da nije racionalno u ovom momentu očekivati da Srbija uz svu svoju dobru volju raspiše lokalne izbore na KiM. Dodala je da je formiranje ZSO apsolutno preduslov da se uđe u razgovor o ovom francusko-nemačkom predlogu. “Nećemo ni o čemu razgovarati pre nego se formira ZSO kao jedna od ključnih stavki”, kaže Paunović.

Orlić je rekao da je ZSO preduslov za bilo šta dalje, i naveo da je i bivša vlast obećavala reintegraciju, te da su pregovori tada prebačeni u Brisel. Dodao je da su ROSU na sever KiM ušle 2011. godine, te da je administrativna linija na Jarinju i Brnjaku postavljena u prošloj vlasti. Lutovac je ocenio da su napori da se pitanje KiM reši demokratski postojali sve do Kumanovskog sporazuma.

“Rezultat Kumanovskog sporazuma je da se više nije moglo o Kosovu odlučivati u okvirima Srbije. Od tada to pitanje prelazi na međunarodni nivo”, ocenio je on.

Dodao je da ZSO ima smisla jedino ako je to početna faza stvaranja “konsocijativnog statusa za Srbe”.

“To znači da Srbi odlučuju o ključnim, vitalnim pitanjima koja se njih tiču samostalno. To ne predviđa Briselski sporazum”, rekao je Lutovac.

Obradović je istakao da je ključno da li se ZSO formira po ustavu i zakonima lažne države Kosovo, ili se formira u državi Srbiji.

“Jedino što zaista može da pomogne Srbima na KiM je povratak države Srbije i njenih institucija”, ocenio je on. Dodao je da Dveri nisu za prekid pregovora, već za njihovo prebacivanje u SB UN i zapitao se zašto se vlast distancira od Rusije.

“Ne smemo da prihvatimo i potpišemo bilo šta dok se ne završi ukrajinska kriza, a nakon završetka ukrajinske krize menja se politička karta sveta… Tada ćemo moći da realizujemo naše državne interese”, rekao je on.

Orlić je naglasio da se predsednik Srbije drži ustava i čuva naše državne interese. Lutovac je rekao da u ovom trenutku treba da se radi na normalizaciji paralelno dok se radi na statusu.

“Sve vreme nismo radili na normalizaciji odnosa, odnosa sa Albancima, samo su se dizale tenzije i podsticali sukobi”, rekao je Lutovac.

Obradović je rekao da je za borbu a ne za kapitaluciju oko KiM. Paunović je istakla da SPS čvrsto ostaje na stavu da je KiM deo Srbije, ali da neće obmanjivati narod da će se sve rešiti ukoliko jedan čovek ode sa vlasti. Orlić je poručio da treba da razgovaramo dalje i da nastavimo svoj evropski put, odnosno sve ono što on podrazumeva.

“Zato što bez toga života nema, nema posla, nema para, nema hleba, nema ničega”, rekao je on. Orlić je pozvao na naporan rad i pronalaženje kompromisa sa Albancima koji bi omogućio trajni mir.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: