Podeli vest

Zapadni lideri su znali da je malo verovatno da će ukrajinske snage u kontraofanzivi koja je počela ovoga proleća uspeti da potisnu ruske snage i primoraju ih na povlačenje sa dobro utvrđenih pozicija, piše Volstrit džurnal.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vojska
Foto: Pixabay

List ocenjuje da velika i smrtonosna minska polja, solidno podignuta utvrđenja i ruske vazdušne snage sinergetski onemogućavaju bilo kakav značajan napredak ukrajinskih trupa.

Umesto toga, ukrajinska vojna kampanja rizikuje da upadne u ćorsokak uz velike ljudske gubitke i materijalnu štetu bez ostvarenja većih promena na bojnom polju, navodi se u tekstu.

Dodaje se da zapadna vojna doktrina predviđa da bi u napadu na dobro obezbeđene položaje protivnika napadačka sila trebalo da bude najmanje tri puta veća od neprijateljske, uz koordinisane napade vazdušnih i kopnenih snaga, a da ukrajinskim vojnim jedinicama nedostaju i ljudstvo i obuka i resursi kako bi ispunile ove kriterijume.

Pored toga, nijedna zapadna vojna sila ne bi pokušala proboj dobro uspostavljene i utvrđene protivničke linije odbrane bez potpune kontrole vazdušnog prostora, ističe list.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u maju u intervjuu za Volstrit džurnal priznao da Rusija ima premoć u vazdušnom prostoru i da manjkavost zaštite ukrajinskih trupa nagoveštava da će ukrajinske snage u borbama “pretrpeti velike gubitke ljudstva”.

Ukrajinski vojni stratezi su se nadali da će uspeti da pronađu “rupe u ruskim linijama” na frontu, da će izvršiti uspešne jurišne akcije i izazvati pustoš u neprijateljskim redovima, ali su, umesto toga, neočekivano gusta minska polja usporila početne napade ukrajinskih snaga ostavljajući ih izložene udarima ruskog ratnog vazduhoplovstva i raketnih snaga, navodi list.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: