Podeli vest

Saobraćajne nesreće imaju mnogo uzroka, ali neki se ne pominju ili se bar široko ne prepoznaju koliko drugi. Jedan od takvih uzroka je i alergija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten/Agencije

Foto:Pixabay

Istraživanje je pokazalo da su vozači koji pate od akutnih alergija na pelud potencijalno jednako skloni nesrećama kao i pijani vozači, jer zbog samo jednog kijanja pri brzini od 100 km/h vozač može voziti “naslepo” i do 30 metara, podaci su njemačke agencije TÜV, prenosi Hina.

Dodatno, neko ko ima svrab u očima, jaku glavobolju, curenje iz nosa ili neki drugi simptom može imati problema da ostane fokusiran. Ljudi koji pate od alergije mogu izgubiti kontrolu nad vozilom nakon što posegnu za maramicom ili skinu ruke sa volana da protrljaju oči.

Vozači takođe mogu patiti od umora jer nisu dovoljno spavali zbog simptoma alergije. Ako se plašite da bi vaše alergije mogle uticati na vaše vozačke sposobnosti, pametno je izbegavati vožnju dok ne budete sigurni da možete ostati bezbedni na putu. Nažalost, neki vozači zanemaruju ovaj savet i ipak voze, i moraju da odgovaraju kada se dogodi nesreća.

Premda određeni lekovi mogu pomoći kod simptoma poput curenja iz nosa i suznih očiju, stručnjaci preporučuju proveru integrisanih filtara za vazduh koji zadržavaju neželjene komponente iz vazduha poput polena, prašine, bakterija ili alergena spolja.

Dok su novi, filteri sprečavaju ulazak polena i prašine u unutrašnjost automobila, no filteri koji dugo nisu mijenjani mogu se začepiti i postati leglo plesni i ostalih spora.

I antibakterijski i fungicidni premazi filteri prestaju biti efikasni nakon dugog razdoblja korištenja. Stoga bi se novi filteri obavezno trebali proveriti čim koncentracija polena dosegne vrhunac.


Kako simptome svesti na minimum?

Stručnjaci savetuju da se filteri u automobilima zamene svakih 15.000 km ili jednom godišnje ukoliko pređete manju kilometražu, preporučuju njemački stručnjaci.

Od pomoći bi mogli biti i takozvani multifilteri s aktivnim ugljem koji se mogu senaknadno ugraditi u mnoge modele vozila, premda je takva opcija nešto skuplja.

Filteri s aktivnim ugljem, osim od polena i prašine izvana, istovremeni štite od neugodnih mirisa i određenih kontaminanata.

Patite li od polenske groznice nastojte da izbegavate parkiranje ispod drveća za vreme sezone polena

Kako biste simptome alergije sveli na minimum trebali biste da izbegavate direktan kontakt s polenom. Nakon boravka vani, jaknu stavite u gepek automobila da polen s nje ne biste preneli u kabinu vozila.

Takođe, za vreme vožnje prozore najbolje držati zatvorenima, jednako kao i krovni prozor, ako ga automobil ima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: