Podeli vest

Istraživanje iz Concordia John Molson School of Business (JMSB) otkrilo je da vožnja bicikla može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju radnog učinka na poslu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Istraživači Stefan Brutus, Rošan Džavadijan i Aleksandra Panačio uporedili su kako različiti načini putovanja utiču na stres i raspoloženje na poslu.

U anketi u kojoj su pratili 123 zaposlena koja na posao dolaze različitim prevoznim sredstvima otkrili su da jedna grupa u prvih 45 minuta rada ima znatno niži nivo stresa.

Tokom istraživanja praćeni su zaposleni koji dolaze na posao biciklom, automobilom i javnim prevozom.

“Rezultati pokazuju da je vožnja biciklom do posla dobar način za dobar dan”, rekao je Stefan Brutus, glavni autor studije

„Zaposleni koji su vozili bicikl na posao pokazali su znatno niži nivo stresa u prvih 45 minuta rada od onih koji su putovali automobilom“, dodao je on.

Vožnja bicikla vas može učiniti srećnijima


Možda vam se čini neobično, ali osećaj sreće stvara se u mozgu, a taj proces može pokrenuti upravo vožnja biciklom.

Vožnja bickla može podstaći oslobađanje endorfina, prirodnih hemikalija koje telo proizvodi kako bi ublažilo bol i podstaklo osjećaj euforije.

Kada se bavite biciklizmom, vaše telo doživljava fizički napor, povećave se broj otkucaja srca i poboljšava cirkulacija krvi. To pokreće oslobađanje endorfina u mozgu, što rezultira osjećajem sreće i euforije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: