Podeli vest

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da će vožnja električnih trotineta po trotoaru biti zabranjena novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

elektricni-trotinet
Foto: Pixabay

Vožnja električnih trotineta po trotoaru biće zabranjena novim zakonom o bezbednosti u saobraćaju kaže predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

“Električni trotineti će ići na biciklističke staze i voziće se kolovozom najviše jedan metar od ivice. To svakako nije savršeno rešenje za trotinetiste, ali ako biciklisti moraju na kolovoz moraće i oni”, rekao je Okanović za Tanjug.

On dodaje da će ova promena dovesti do određenih rizika i upozorava vozače električnih trotineta da moraju preuzeti te rizike na sebe.

“Mi zaista moramo da upozorimo sve koji imaju ideju da se voze trotinetom da vožnja po kolovozu nosi oređene rizike i da onaj ko želi da stane na trotinet mora da preuzme te rizike na sebe”, rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima mlađi od 14 godina neće smeti da voze električni trotinet, dok osobe koje imaju manje od 18 godina moraće da koriste zaštitnu kacigu i zaštitni prsluk.

“Iz MUP-a su najavili da će trotineti biti regulisani zakonom tako što osobe mlađe od 14 godina neće smeti da stanu na električni trotinet, dok će osobe mlađe od 18 godina morati da imaju zaštitnu kacigu i prsluk”, rekao je Okanović.

Vozači električnih trotineta moraće da poštuju sva pravila koja važe za ostale učesnike u saobraćaju, kaže Okanović.

“Na vozače trotineta će se odnositi sva ona pravila koja se odnose na ostale vozače, oni neće moći da voze u alkoholisanom stanju. Jako je važno da je došlo do pozitivne promene stava MUP-a po ovom pitanju”, rekao je on.

Okanović je i komentarisao izmenu i dopunu trenutnog zakona koja će se odnositi na privremeno oduzimanje vozila bahatim vozačima.

“Izmenom se predviđa privremenom oduzimanje vozila onima koji u roku od 24 meseca ponove jedan od natežih prekršaja protiv bezbednosti saobraćaja kao što je vožnja sa preko 1,2 promila alkohola i vožnja sa oduzetom vozačkom dozvolom. Vozilo će privremeno biti oduzeto dok traje sudski postupak”, rekao je on.

Prema Okanovićevim tvrdnjama najveći problem sa nesrećama u Srbiji jeste nedovoljna edukacija mladih vozača. “Mi dozvoljavamo sistemski da mladi sedaju za volan sa nedovoljnim znanjem i viškom samopouzdanja.

Rad sa decom je najključnija i najvažnija sistemska delatnost u ovoj oblasti”, zaključio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: