Podeli vest

Srpski nacionalni savet Crne Gore danas je na ulazu zgrade Ustavnog suda Crne Gore u centru Podgorice, na ranije određenom mestu, postavio tablu na ćiriličnom pismu sa nazivom te institucije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crna gora
Foto: Pixabay

Nakon postavljanja table, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović poručio je da Savet ”poziva i zahteva” da i sve druge državne institucije Crne Gore postupe u skladu sa, kako je rekao, Ustavom garantovanim normama ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i istaknu svoje nazive i na ćiriličnom pismu u skladu sa predviđenom regulativom, saoptšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Vuksanović je dodao da će, ukoliko se državne institucije ne odazovu pozivu Srpskog nacionalnog saveta da ravnopravno tretiraju ćirilično i latinično pismo, kao što je to bio slučaj sa Ustavnim sudom, “Savet biti prinuđen da ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma postigne samoinicijativnim postavljanjem tabli na institucijama Crne Gore na kojima ih u ovom trenutku nema”.

On je najavio da će to biti prioritetna aktivnost Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore sve dok se ne postigne potpuna ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma ili ne dođe do promene Ustava Crne Gore.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: