Podeli vest

Dve najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsednika Emanuela Makrona i levičarski savez Žan-Lika Melanšona gotovo su izjednačene

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

francuska izbori
Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

U Francuskoj je jutros u 08.00 časova počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora, na koje dve najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsednika Emanuela Makrona i levičarski savez Žan-Lika Melanšona, ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija šefa države Emanuela Makrona “Zajedno” mogla bi da osvoji između 255 i 295 mandata u skupštini koja ima 577 mesta, a levičarska koalicija Nupes Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Najavljuje se da će prvi izborni rezultati biti objavljeni jedan sat po zatvaranja birališta, oko 20 časova, prenela je TV Frans 24.

Više od 25 miliona registrovanih birača, odnosno 52,49 odsto od ukupno 48,5 miliona u Francuskoj, odlučilo je da ne izađe na izbore u prvom krugu parlamentarnih izbora, što je bila rekordno niska izlaznost, navodi TV Frans 24.

Ocenjuje se da vremenski uslovi mogu biti faktor kada je reč o današnjoj izlaznosti birača, jer je Francuska na udaru ranog talasa rekordnih vrućina.

Francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabeležene u junu.

Meteorolozi predviđaju je da će se u većem delu kontinentalne Francuske živa u termometru kretati od 35 do 40 stepeni Celzijusa, a u delu od jugozapada do centralnih delova Francuske očekuje se čak između 40 i 42 stepena Celzijusovih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: