Podeli vest

Vrhovni sud u Bugarskoj je zabranio transrodnim osobama da u zvaničnim dokumentima menjaju podatke o polu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bugarska
Foto: Pixabay

Transrodnim osobama u Bugarskoj je sada zabranjeno da u zvaničnim dokumentima menjaju podatke o polu, saopštio je Vrhovni sud, koji je doneo presudu koja je automatski obavezujuća za sve ostale sudove, prenosi Euractiv.

„Važeći zakon ne predviđa mogućnost da sud dozvoli promenu podataka o polu, imenu i jedinstvenom građanskom broju u aktima o građanskom statusu podnosioca zahteva koji tvrdi da je transrodna osoba“, navodi se u odluci Vrhovnog suda Bugarske.

Do sada su neke bugarske sudije pretpostavljale da zakonodavstvo u zemlji dozvoljava zakonsku promenu pola, ali samo eksplicitno nakon sudske odluke.

U Vrhovnom sudu su doneli suprotnu odluku, a Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u više slučajeva donosilo presude protiv Bugarske zbog nedostatka jasne regulative, navodi Euractiv.

Bugarski zakon o ličnim dokumentima i dalje precizira da „u slučaju promene pola“, građani moraju da pošalju zahtev za izdavanje novih dokumenata u roku od 30 dana.

Zbog toga su neke liberalnije bugarske sudije dozvoljavale mogućnost promene pola, kada su postojali jasni dokazi da je to neophodno.

Sada su ova vrata zatvorena, jer je sud izričito rekao da promena pola treba da postane predmet detaljnije zakonske regulative, navodi Euractiv.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: