Podeli vest

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem obišao je danas radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Bezdan u Somboru i tom prilikom rekao da je najvažnije da su građani Bezdana zadovoljni jer je rešen njihov decenijski problem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

“Dobiće infrastrukturu koju treba da imaju. Idemo u pravcu da život bude bolji. Dugo godina i decenija, Sombor je bio skrajnut što je nepravedno. Danas se menja kompletan ambijent ovog grada i ono što je bitno da radimo i što je i u fokusu ministra Vesića jeste rekonstrukcija pruga, a Sombor nam je tu čvorište i tačka spajanja i prema Subotici i prema Vrbasu”, kazao je Vučević.

Ministar Vesić rekao je da će Sombor imati više od 400 kilometara kanalizacione mreže što znači da će 90 odsto teritorije tog grada biti pokriveno kanalizacijom.

Vesić je istakao da izgradnja kanalizacije u Somboru, u okviru projekta “Čista Srbija”, dobro napreduje i naveo da taj grad trenutno ima 140 kilometara kanalizacione mreže, a da se sada radi 260 kilometara.

“Radili smo Stanišićevo, počeli smo da radimo sada kanalizaciju u Bezdanu a krenućemo uskoro da radimo i sam Sombor, kao i tri postrojenja za preradu otpadnih voda”, rekao je Vesić i dodao da će sve otpadne vode biti prerađivane i u čistom obliku vraćene u prirodu što je “civilizacijski iskorak”.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u ovom kraju Srbije, ministar je pomenuo i izgradnju brze saobraćajnice “Smajli” koja je suštinski najznačajnija za Sombor.

Vesić je naveo da su u toku pripremni radovi i da će do kraja 2026. godine biti završena prva deonica te saobraćajnice, od Bačkog Brega do Kljajićeva.

Osim toga, dodao je da je završen projekat rekonstrukcije pruge Sombor-Vrbas koja će, kako je rekao, biti rekonstruisana za brzinu od 120 kilometara na sat.

Vesić je naveo da se radi na rekonstrukciji pruge Subotica-Sombor-Bogojevo-Sajlovo-Novi Sad što znači da će Sombor biti vezan na brzu prugu koja će biti završena do kraja ove godine.

Takođe, naveo je da će se raditi i rekonstrukcija puta Sombor-Kula dužine skoro 40 kilometara.

Vesić je rekao da je to samo deo onoga što će se raditi u ovom kraju i istakao da je to sve zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem gde se zajednički radi sa pokrajinom i gradovima kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život.

“Sombor je jedan od gradova čiji stanovnici mogu da kažu da su puno dobili i da se Srbija konačno okrenula ka ovom gradu koji je dugo bio u zapećku”, rekao je Vesić.

Ambasador Kine u Srbiju Li Ming rekao je da je narod prioritet svakog razvoja.

“Moje prisustvo ovde pokazuje našu ideju. Srpska vlada je najavila ogroman plan čiste Srbije i Kina je spremna da učestvuje u ovom planu. Poverenje koje smo dobili, za nas je i dužnost”, rekao je ambasador Li.

Vesić i Vučević su ranije danas obišli i radove na pruzi prema graničnom prelazu Kelebija.

Srbija neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je danas da će Srbija posle donošenja rezolucije o Srebrenici nastaviti svoj evropski put, da se razvija i raste, ali da nikada neće zaboraviti ko se u teškim momentima pokazao kao prijatelj, a ko kao partner.

On je tako na konferenciji za medije odgovorio na pitanje da prokomentariše usvajanje rezolucije o Srebrenici i dodao da postoji gorak osećaj zbog svega što se dogodilo.

“Nosimo pomešana osećanja, imamo jedan gorak ukus ili osećaj zbog onoga što se uradilo. Tehnički, administrativno se usvojila rezolucija, kada gledate pitanje legitimiteta ta rezolucija apolutno nema ni politički ni pravni legitmitet”, poručio je Vučević.

On je napomenuo da srpski zvaničnici ne pričaju to samo na domaćem terenu, navevši kao primer da je on to u petak rekao i u Trstu na konferenciji za medije, pred potpredsednikom italijanske Vlade i ministrom spoljnih poslova Antoniom Tanjanijem “Ni u jednom parlamentu ta rezolucija sa ovom većinom ne bi bila usvojena, jer nema većine, to je manjina, 84 države naspram 107 država. To je vrlo jasno, čak i u odnosu na one koji su bili u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, nemate većinu od broja prisutnih. To je samo na volšeban, birokratski način moglo da se prikaže da je usvojena, ali politički gledano, pre svega po pitanju legaliteta, to apsolutno nema osnova”, istakao je Vučević.

Poručio je da se moraju na pravo mesto postaviti svi one koji su promovisali i sponzorisali tu rezoluciju i koji su se odnosili prema Srbima tako da prikazuju da smo genocidan narod i država koja ga je počinila. Sa druge strane, dodaje da je Srbija u političkoj i moralnoj obavezi da pokaže posebno uvažavanje, pažnju i brigu prema onima koji su bili protiv i uzdržani .

“Veliko hvala Mađarskoj, to je velika stvar koju je uradila Vlada gospodina (Viktora) Orbana i naša mađarska braća, oni su i članica Evropske unije i NATO alijanse, a glasali su protiv. Hvala Slovačkoj, Grcima, Kipranima, a posebno svim zemljama iz Afrike, Azile, Latinske i Južne Amerike, i to se ne sme zaboraviti. Mi moramo da nastavimo dalje sa životom, da razvijamo Srbiju, da nam rastu plate i penzije, da rešavamo potrebe građana”, rekao je on.

Poručio je da je zadatak Vlade i svih lokalnih samouprava da čovek mora da bude u fokusu, da postoji pažnja prema građaninu, razumevanje njihovih očekivanja, pitanja, izazova i problema.

“Nastavljamo evropski put, a koliko će to da ide ili neće ne zavisi samo od nas. Da drugačijim očima gledamo od četvrtka neke stvari, apsolutno ih gledamo, iako ste čuli i čućete od onih koji su glasali za rezoluciju – ‘ništa strašno se nije desilo’. Pa kad se nije ništa strašno desilo, što ste glasali za rezoluciju, u čemu je smisao.

I dalje nema odgovora na to pitanje, koje je i predsednik Vučić postavio, ‘zašto ta rezolucija i koji je njen smisao’. Ako nema kolektivne odgovornosti, što ste forsirali tu rezoluciju, a ako kažete da je pitanje individualne odgovornosti, to je onda pravni nonsens jer se ona utvrđuje u sudskim postupcima i sudskim presudama.

Ne treba vam rezolucija za to”, objasnio je Vučević. On je upitao da li danas ljudi žive bolje u Bosni i Hercegovini, da li su danas bliži Bošnjaci Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da li li je bolja atmosfera u regionu i ocenio je da nije i da su se zakomplikovali odnosi.

“Da smo se time udaljii od nekog puta na kom bismo trebali da se krećemo. Umesto da pričamo o auto-putu Beograd-Sarajevo, mi ćemo sada da merimo ko je imao više žtrava, ko je više propatio i ko je kriv ili manje kriv.

Dugo decenija pa i vekovima je to bila jeretička misao, da Balkan pripada balkanskim narodima. Kada bi balkanski narodi odlučivali o sebi, verujte, sve bi bilo bolje, ali uvek imate neke savetnike koji dolaze spolja i onda unose “zlu krv” među balkanskim narodima”, rekao je Vučević.

Kada bi mogli sami da pričamo bez posrednika, Vučević je uveren da bi i Srbi, Bošnjaci i Hrvati, Makedonci i Albanci lakše postigli dogovor i sporazum. “Navodno svi ti posrednici dolaze sa dobrim namerama i dobrim iskustvom, primerima dobre prakse, a onda nam se dešava ono što nam se dešavalo vekovima unazad – sukobi, razilaženja, mimoilaženja, nerazumevanja i produbljivanja različitih stavova.

Nadam se da će mir i stabilnost nastati i ostati prioritet za sve države i narode na prostoru onoga što oni zovu Zapadnog Balkana, ja bih rekao Evropskog Balkana, a bojim se da stvari u Bosni i Hercegovini mogu da se pre svega politički zakomplikuju”, dodao je Vučević. Ponovio je da Srbi treba da znaju ko im je partner a ko im je prijatelj.

“Sa partnerima sarađujemo, a prijatelje posebno uvažavano i na drugačiji, svečaniji način dočekujemo i radimo. Ibićemo spremni da mi njima budemo prijatelji, kada se eventualno njima desi neka stvar a očekuju pomoć prijateljske dražave. To ne sme da se zaboravi, to su prijatelji i braća”, naglasio je Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ