Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je, otvarajući izložbu “Srbija pamti – 25. godišnjica odbrane otadžbine od NATO agresije”, poručio da narod i država koji zaborave teške trenutke ne mogu dobro da cene kada naiđu bolja vremena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Ne mogu da uživaju u boljim vremenima, pošto ne razumeju da je put do boljih i lepših vremena trnovit i težak, da je satkan od mnogih patnji, muke, često i od najskupljih, najvećih žrtava”, naveo je Vučevič na otvaranu izložbe u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.


On je zahvalio svima koji su učestvovali u pravljenju postavke i istakao da je ova izložba malo parče mozaika u kulturi sećanja i spomen na ono što smo kao narod doživeli, i to ne samo u toku 11 nedelja agresije, već na sve ono što se dešavalo od raspada Jugoslavije, pa i na ono što se danas dešava na tom prostoru.


“Sve to što nam se dešavalo je bilo dobro osmišljeno, kontinuirano, u cilju oduzimanja dela teritorije naše države. To je bio ključni razlog zašto smo mi bombardovani 1999. godine. Ne zato što je neko bio predsednik države ili što je neka politika bila neprihvatljiva. Nas su napali zločinački, kukavički, 19 najrazvijenijih i najmoćnijih država sveta iz jednog razloga, da nam otmu Kosovo i Metohiju”, poručio je Vučević.


Kao dokaz tome, dodaje on, je činjenica da se politika tih istih sila prema Kosovu i Metohiji nije promenila i da su, kako je naveo, još jače nastavili da idu u ono što oni vide kao zaokruživanje albanske države na tom prostoru.


Naveo je da je na nama da razumemo sve okolnosti, da čuvamo državu i narod, da svaki dan radimo i da jačamo državu i da ne dozvolimo da se istina zaboravi.
“Jer ako mi ćutimo o istini, ako mi ćutimo o nama samima, ne možemo očekivati da drugi to razumeju”, rekao je Vučević i dodao kako je cilj Srbije da čuva svoj narod, kako na KiM, tako i svuda gde živi.


Ministar Vučević je, po otvaranju izložbe, pozvao sve građane da je obiđu i da se, kako je naveo, uvere šta smo sve kao narod prošli i koju smo cenu platili.


Potpukovnik Milivoje Milisavljević se obratio ispred dva vojna muzeja, koji su organizatori izložbe, i poručio da je misija vojnih muzeja da čuvaju živo svedočenje o istoriji našeg naroda i neguju kulturu sećanja.
Objasnio je da vojni muzeji moraju da neguju sećanja na neka od najbolnijih delova naše prošlosti, vojne istorije i istorije stradanja našeg naroda.


Dodao je da su našu istoriju obeležili brojni vojni sukobi, jer su nas naš geografski položaj, indentitet i kultura često činili metama brojnih osvajača.
“I pre 25 godina svetski moćnici posegnuli su za silom, kako bi ostvarili svoj naum, nanoseći neizmernu štetu našoj državi”, poručio je Milisavljević.


Naveo je da je izložba pripremljena zahvaljujući dugotrajnom radu i da su pomoć u prikupljanju predmeta pružili borci, starešine, pripadnici MUP-a kao i brojni građani.
Milisavljević je istakao da muzeji duguju veliku zahvalnost svim građanima i institucijama koji su pomogli u prikupljanju predmeta.
Naveo je da se izložba sastoji od pet tematskih celina, 150 eksponata, šest multimedijalnih sadržaja i 30 panoa.


Ceremonija otvaranja počela je intoniranjem državne himne Republike Srbije “Bože pravde” i minutom ćutanja za stradale u agresiji NATO pakta.


Ministar Vučević je u pratnji autora izložbe, kustosa dva vojna muzeja obišao postavku, koja uključuje delove oborenih aviona, pilotska sedišta oborenih aviona F-117 i F-16, delove opreme i naoružanja naše vojske i policije tog vremena, opremu zarobljenih američkih vojnika, kao i brojne druge eksponate.


Otvaranju izložbe je prisustvovao i bivši ministar odbrane Zoran Đorđević, kao i brojni predstavnici vojske.
Izložbu zajednički organizuju Vojni muzej u Beogradu i Muzej vazduhoplovstva, u susret 25. godišnjici agresije na našu zemlju i progona srpskog stanovništva sa KiM koje je usledilo nakon nje.


Povodom obeležavanja 25. godišnjice od početka oružane agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju 22. i 23. marta se održava Međunarodna konferencija “Od agresije do novog pravednog poretka” u Domu Vojske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: