Podeli vest

Narodni pokret za državu će biti dovoljno veliki da primi sve zainteresovane i trebalo bi da okupi sve dobronamerne ljude koji žele da očuvaju Srbiju u ovim okolnostima, ocenio je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ARHIVA

“Pokret će biti i državotvornog karaktera, da pokaže da je Srbija slobodna i suverena i vodiće mudru politiku koja pokazuje da Srbija može da odoli svim poteškoćama i pritiscima sa minimalnim posledicama” ocenio je Vučević za Tanjug. Predstojećeg vikenda je najavljeno promovisanje Narodnog pokreta za državu, a na pitanje da li je to pokazatelj da će biti raspisani novi izbori, Vučević je odgovorio da nas svakako očekuju lokalni izbori, ali da je Narodni pokret začetak nečega što će se tek širiti, bez obzira na izbore. Vučević je izjavio da je komunikacija konstantna između posrednika, Beograda i Prištine i ocenio je da se odigrava proces koji nije prijatan, ali je deo posla za državu.

“Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga, važno je da smo za pregovaračkim stolom a ne ‘na stolu’ i da ne vodimo politiku koja bi nam dodelila ulogu remetilačkog faktora” ocenio je on. Na pitanje da li se bliži kraj pregovora između Beograda i Prištine, jer je visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao da nema više razgovora od francusko-nemačkom sporazumu, Vučević odgovara da Srbija ostaje pri svom stavu da je spremna da razgovara o konceptu sporazuma, ali da neće prelaziti svoje tzv. crvene linije.

“Neposredno ili posredno priznanje nezavisnosti KiM ne dolazi u obzir, kao ni KiM u UN, a o ostalom može da se razgovara” rekao je on i dodao da je uslov za dalje implementiranje tački iz sporazuma, formiranje ZSO u skladu sa principima iz 2015. godine što je garantovano Briselskim sporazumom i od strane EU. Ocenio je da bi izlazak iz procesa dijaloga bio poguban za Srbiju, jer je u nacionalnom interesu sporazum sa Albancima, a sa druge strane mora se sačuvati integritet države.

Govoreći o konstantnim incidentima i komunikaciji sa KFOR-om, kaže da je komunikacija dobra, kao i da KFOR osuđuje napade na građane, ali ih računaju kao izlovane incidente.

“Odgovornost KFOR-a je bezbednost svih građana na KiM, a naša je odgovornost da sačuvamo srpsku zajednicu na KiM dokle god tamo žive Srbi, dokle god ima naših crkava i institucija, dotle postoji Srbija na KiM” rekao je on. Vučević je govorio o novom konkursu za specijalne jedinice, i ocenio da su to najelitnije jedinice sa najboljom opremom i zahtevnim treninzima, ali sa najvećim primanjima, jer početna plata je 220.000 dinara, čime će biti plaćeniji od pilota čije školovanje traje duže. Rekao je da je odluka o većim platama izazov, jer su članovi specijalnih jedinica spremni za najteže treninge i na raspolaganju su za najdelikatnije situacije. ” Svim pripadnicima vojske je povećana plata ove godine za 25 odsto, nadamo se da će država imati dovoljno snažnu ekonomiju da plate nastave da rastu” rekao je Vučević, ali i ocenio da su kadrovski izazovi za vojsku najteži.

“Slobodno tržište je i imamo mnogo stranih kompanija koje često vide profesionalne vojnike kao atraktivan kadar za svoje firme” rekao je on.

Objasnio je da je izdvojeno 700 miliona evra za opremanje Vojske Srbije, a 400 miliona za namensku industriju.

“Predsednik Vučić kao vrhovni komandant je dao direktive da 20 odsto proizvoda u namenskoj industriji bude za Vojsku Srbije, od 400 miliona 300 ide za proizvodnju i modernizaciju naoružanja i vojne opreme kroz namensku industriju” rekao je on. Vučević je dodao kako fabrike namenske proizvodnje drže ekonomiju malih sredina, kroz koju je angažovano gotovo 45 000 ljudi i da se na taj način pokreće ekonomija Srbije. “Poslednja kupovina koju smo ugovorili su nekoliko stotina dronova kamikaza čiju isporuku očekujemo na jesen i čime drastično menjamo naše sposobnosti u odbrani,” rekao je Vučević.

On je dodao da će države koje propuste sporovođenje smernica za robotizaciju vojske, imati ozbiljan hendikep. “Moramo da se pripremamo za najgore sukobe, da možemo da odgovorimo na svaki izazov i da branimo integritet svoje države ako bude potrebno,” zaključio je Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: