Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Srbija najzainteresovanija za mir, da je članstvo u EU strateški cilj, kao i da je ekonomija osnov svega da bi se ulagalo u razvoj, naglasivši da je projekat EXPO 2027. šansa koju Srbija ne sme propustiti.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vučević je, odgovarajući za RTS na kritike da se brojne odluke u vezi sa tim projektom donose po hitnom postupku, istakao da u tome nema ničeg nezakonitog, već da se radi samo o tome da se stvari koje su transparentne završe brže. Dodao je da je zabrinut kada čuje od kritičara projekta da je altertnativa za EXPO 2027. njegovo ukidanje.

“A onda čujemo da bi oni radili nešto transparentnije. Sve je vidljivo i transparento, pa i kroz budžet. To je šansa koju ne smemo da propustimo, a ne da se sakrivamo iza adminitrativno birokratskih procedura”, naglasio je Vučević.

Vučević je rekao da je strateški interes Srbije da bude deo Evropske unije. Istakao je da je ekonomija sve i da bez nje ne nemamo vojsku, obrazovni sistem, zdravstvo.

“Potreban nam je mir i politička mudrost i stabilnost, da verujemo u Srbiju, da se ne potcenjujemo i da ne slušamo o sebi da smo najgori”, naglasio je Vučević. Dodao je da treba da učimo decu da ostanu u Srbiji, a ne da idu u inostranstvo jer će, kako je rekao, u narednim godinama Srbija biti mnogo bolje mesto za život. Vučević je naveo da je litijum ozbiljna prednost Srbije i da država treba da nađe najbolje rešenje da iskoristi svoje rude.

“Pogubno je da želimo da kaznimo sami sebe i da ne iskoristimo ono što imamo. Neophodno je naći najbolji odnos između ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Vučević je istakao da ostavlja prostor za razgovor po pitanju kopanja litijuma i da čeka odgovor struke “a ne od onih koji su politikanti”.

“Ako struka kaže ne – onda je ne. Ali struka mora da bude svesna svoje odgovornosti”, dodao je on. Kako kaže, veruje da je moguće da Srbija koristi svoje resurse i da zaštiti životnu sredinu, navodeći da u litijumu vidi šansu Srbije da ojača poziciju, jer je litijum ruda koja je prekopotrebna čovečanstvu.

“Nema kockanja sa ekologijom”, istakao je premijer Srbije i dodao da odluka o kopanju litijuma neće biti doneta bez jasnih koraka o zaštiti životne sredine. Govoreći o stambenom pitanju, Vučević je rekao da će ova vlada tokom njegovog mandata izaći sa paketom stambene podrške za određene kategorije stanovništva, ali da će između tržišta i takog načina stambenog zburinjavnaja morati da postoji balans.

Vučević je, kada je reč o Kosovu i Metohiji kazao da je zvanični Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da je vlast u Beogradu sve vreme u dijalog uključena kroz Vladinu Kancelariju za KiM.

Dodao je da Srbija pita sve one za koje je to pitanje rešeno čemu onda pritisci na Srbiju. “Za neke velike igrače na međunarodnoj sredini Kosovo i Metohija je rešan slučaj, a za druge, naravno, nije. Ali i za one za koje je pitanje KiM rešeno, ako je tako, čemu pritisak na Srbiju”, kaže Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: