Podeli vest

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kazao je danas da ne očekuje da će se situacija u ukrajinsko -ruskom sukobu skoro smiriti i dodao da je i za Srbiju ovo momenat kada se bukvalno preživljava i spašava država

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Gostujući na TV Prva Vučević je rekao da neki vide Kosvo i Metoihiju “kao dobar ili loš primer za ukrajinsku krizu” i žele da to pitanje što pre bude rešeno tako što očekuju da Srbija prihvati ono što joj se nameće već dugo vremena.

Vučević je kazao da smatra da će se ići u dublje i teže sukobe u ukrajinsko – ruskom sukobu.

“Ništa tamo ne zavisi od nas i ne moramo mi da budemo najveći sručnjaci da li će Putin da krene u ovu ili onu ofanzivu. Imaju službe koje se bave time. Ne mislim da će doći do smirivanja, a ne vidim da ima nagoveštaja za neke mirovne procese , što ne znači da to ne može da se desi posle izvesnog vremena. Rekao bih da se i jedna i druga strana spremaju za još veći sukob”, naveo je on.

Dodao je da na žalost već godinu dana traje bratoubilački rat između dva slovenska naroda i da bi Srbija volela da što brže dođe do mirnog rešenja i da stane stradanje i ukrajinskog i ruskog naroda. Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Vučević je ocenio da Srbija ima najprincipijalniju pozciju i drži se međunarodnog prava.

“Srbija nema dilemu po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i mi priznajemo Ukrajinu u granicama u kojima je međunarodno priznata. Sa duge strane mi ne verujemo u politički pritisak uvođenja ekonomskih sankcija, jer one pogađaju običan narod, a mi najbolje o tome možemo da svedočimo na osnovu devedestih godina i neko ko je to doživeo u najgorem aspektu ne može da bude deo takvog sistema ili se trudi da ne bude deo takvog sistama “, naveo je Vučević.

On je dodao da takav stav otežava poziciju Srbije.

“Naravno da je teško jer ste vi jedini, a niste najveći i najjači, ali svima smetate , jer niko ne voli da vidi na mapi da jedna tačka nije obojena u boji kako bi svi želeli da bude obojena. Zato moramo da razumemo koliko je složena naša pozicija, a ono što je najsloženije za sve nas, a to je pitanje Kosova i Metohije, koje dobija dodatno složenu dimanziju u odnosu na ukrajinski sukob”; naveo je Vučević. Ocenio je da bi bilo neozbiljno govoriti do kada Srbija može da izdrži da ne uvede snakcije Rusiji.

“Videćemo kako će se dalje razvijati situacija, svesni naravno svoje realnosti, okruženja, svih aspekata koji utiču na nas, a opet da vodimo racionalnu i patriotsku politiku , a patriotizam jeste da država preživi, da Srbi na KiM ostanu, da nam rastu plate i penzije, da nam jača vojska , da gradimo nove puteve , da ljudi mogu da putuju . Sve to je kontekst o kome moramo voditi računa kada donosimo političke odluke “, istakao je ministar.

Na pitanje kako komentariše to što pojedini mediji najavljuju da je dokument u Briselu već spreman za potpis Vučića 27. febrauara, Vučević kaže da 10 godina sluša kako će Vučić da izda Kosovo.

“Niti je to uradio niti će to da uradi. Predsednik republike je jasno i pre dva dana podvukao da ostaje sa crvenim linijama koje su da nema priznanja nezavinosti Kosova, da nema stolice u UN za Kosovo , a da mi treba da razgovaramo i tražimo kompromisno rešenje treba, to ne znači da kpituliramo. Treba da živimo i racionalno sagledamo šta je ono što mi možemo da dobijemo iz svega, a da ne budemo izlovano ostrvo ili poligon za kažnjavanje, jer ne mogu kazne neke druge, pa bi im Srbija bila idelana meta”, naveo je on.

Dodao je da je Srbiji sada potrebna mudrost.

“Ne treba da se upecamo na svaku udicu koja nam se ponudi, već da probamo da izbegnemo scenario koji smo doživeli devedestih i razmišljamo za buduća vremena, da jačamo ekonomski , ali i bezbednosno i budemo spremni na nove izazove koji nas očekuju . Ovo je momenat kada se bukvalno preživljava i spašava država”, istakoa je Vučević.

Vučević je kazao da Srbija mora da prihvati da se vlada na osnovu realnih činjenica i onoga što je okružuje, a to ne znači da je po sredi kapitulacija ili predaja, već sagedavanje kako naša zemlja može iz cele situacije izađe najmanje povređeni i sa što manje negativnih posledica.

” To nije priprema za nešto što neko prizivao ako predaju i izdaju. Naprotiv, to je mudar pristup. Čuvamo ovo što možemo da čuvamo , državu, narod na Kosovu i građane Srbije”, istakao je Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: