Podeli vest

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas u Orašcu, na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije, da se mi, kao Srbi, ponosimo narodnim bićem i narodnom dušom iz koje smo potekli i slobodom koju smo osvojili i stekli.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

On je naglasio da mu je pripala čast da u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića svim građanima Srbije i svim Srbima, ma gde da žive, čestita Sretenje.

“Ponosimo se što smo potomci onih koji su celom svetu pokazali da su sposobni da ostvare slobodu. I svaki put kada čujemo reč Srbija, mi se ponosimo. Ponosimo se, jer znamo i osećamo u venama svojim koliko je besmrtnih predaka naših palo za ovu reč i za slobodu, ravnopravnost i pravdu koje se Srbija zove. Svaki put kada koristimo tu svetu reč, treba da ovo imamo na umu”, rekao je Vučević.

Kako je rekao, lepota i veličina naše prošlosti osvedočena je na današnji dan 1835. godine, onda kada smo stvarajući narodnu državu prvi u Evropi Ustavom ukinuli ropstvo i feudalizam, napisali Ustav koji je do danas ostao simbol i demokratičnosti i kojim su proklamovana prava i slobode svih građana, nezavisnost sudstva, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana i ravnopravnost svih bez obzira na veru i naciju.

Vučević je rekao da ličnost svakog čoveka, njegovu sadašnjost i budućnost formira prošlost, kao putokaz kako ćemo ići napred.

“Postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišiće i kroz organizam. Nešto što nadahnjuje našu dušu, nešto što nas drži i vuče napred. To nešto, dragi prijatelji, je vera. Vera je sve. Vera u sebe i svoj rod. Vera u brata, u majku, u oca. Vera u Boga, u narod”, rekao je Vučević.

Kako je naveo, svaki onaj ko je sa rezignacijom odbio da bude ono što jeste i što jedino može biti, gubio se u vremenu i prostoru.

“Svako ko je pokušavao je da se prikaže drugačijim, različitim, da vrednost i tekovine naše predstavi kao ruglo, da je sve tuđe, lepše i bolje – završavao je u negaciji i autošovinizmu, u oholost prezira prema sebi i svome”, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, kroz istoriju sveta nema primera da seljak stvori iz ničega svoju slobodu u jednoj feudalnoj državi, da goli i bosi pobede svetsku silu.

“Ne može biti da gladni, poniženi, poraženi ustanu iz pepela. Kako da se ne divimo toj snazi narodnoj, toj žrtvi i veri koja je stvorila ovu našu Srbiju iz praha i pepela? Kako da ne prizivamo, kako da ne pevamo i ne slavimo one koji ništa nisu imali, a stvorili su državu? Koji behu potpuno sami i ostavljeni da umru, a koji vaskrsnuše u slavi i vaspostaviše danas nas”, rekao je Vučević.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…