Podeli vest

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da nije dobro to što mnogi žure sa zaključcima šta se dogodilo u Banjskoj i naglasio da u narednim danima sledi utvrđivanje relevantnih činjenica vezano za te događaje, a na osnovu posebnog pristupa i metoda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tajug

vucevic
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ARHIVA

Vučević je gostujući na RTS naglasio da je Srbija u doboj meri razočarana reakcijom Kfora.

Kfor je, kako je dodao, taj koji je privi trebalo da reaguje i spreči krvoproliće, pa zatim Euleks, ako neko treba da bude procesuiran i ima elemenata krivične odgovornosti.

“Ne želimo da se Kfor postavi na nivo posmatrača sa brda, Kfor je morao da zaustavi dalje puškaranje i pucanje, imaju nedaleko bazu, mogli su da reaguju, a ne da gledaju sa strane i dozvole da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe”, naveo je Vučević i naglasio da je komunikacija sa Kforom na elementarnom tehničkom nivou.

Neverovatno je, dodaje on, da reakcija Kfora nije bila jača.

Kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo da će Kfor zaštiti Srbe, već da smo uslovljeni da komuniciramo sa Kforom koga vidimo kao jedinu legitimnu silu na KiM.

Komunikacija je, kako je dodao, na najnižem tehničkom nivou, ne možemo prekinuti saradnju jer bi to bilo loše za Srbe i Srbiju.
Na pitanje gde smo tri dana kasnije i šta znamo šta se desilo, Vučević kaže da znamo da ima mrtvih, ubijenih i uhapšenih.

“Vidim da mnogi u Srbiji srljaju sa zaključcima kako i do čega je došlo u nedelju u Banjskoj. Moram da podsetim da od 1999. Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i time je za nas i naše organe daleko teže da prikupe sve činjenice”, kazao je Vučević i dodao da je ovo trenutak u kojem bilo ko treba da se takmiči u medijskoj atraktivnosti sa izjavima.

Prema njegovim rečima, ovo je trenutak kada treba da se čuvaju životi Srba na KiM i Srbija.

Prema njegovim rečima scenario koji smo videli od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodio je u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor terorističkih akata, da su Srbi na KiM kriminalnci i teroristi.

Kako je rekao videli smo i da se sprema scenario iz devedesetih, u kojem je Srbiji opet namenjena uloga loših momaka, kao i da ga najviše brine pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih na severu.

“Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im je omogućilo da mimo svih pravila i procedura rade to što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje po kućama, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima”, naveo Vučević.

Dodaje da je ono što se posle toga dešavalo užas.

“Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro pripremamo, kada vidite snimke koje objavljuju sukcesivno”, rekao je ministar.

Kako kaže, ključno pitanje je ko je dozvolio da kosovska policija sa juga dođe na sever KiM, suprotno Briselskom sporazumu.
“Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružano policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri odsto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma”, rekao je Vučević i ocenio da je sve to neko dorbo pripremio.

Podsetio je da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca.

“Mi ne želimo nikave sukobe i razumemo bol svačije porodice i svakog naroda”, rekao je ministar.
Naglasio je da on kada govori o dešavanjimau Banjskoj govori o uzrocima, a da je jedan od njih to što se Briselski sporazum ne poštuje, što ZSO nije formirana.

Ponovio je da je državni vrh upozoravao međunarodnu zajednicu kako se ponaša premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, da Srbi ne mogu da izdrže taj pritisak, a da je rekcija bila blaga.

Na pitanje koliko to što se desilo narušava dijalog, poziciju Srbije koja je bila nikad bolja, podseća da je snaga naših argumenata prilično jasna.

“A da li je danas situacija složenija, svako jeste, ne tako mali broj poltičara iz međunarodne zajednice krenuo je sa narativom da je Srbija porkovitelj terorizma, da nas treba bombardovati, izvadili su sva ta scenarija i užbenike iz devedesetih. Zbog toga je uloga Srbije i predsednika daleko složenija”, rekao je Vučević i apelovao na građane da razumeju poziciju Srbije i naglasio da je ovo vreme u kojem moramo da sačuvamo državu i saosećamo sa porodicama stradalih.

Na pitanje koliko je teško zaštiti Srbe i koliko se može dopreti do njih i koliko osećaju sigurnost iz Beograda, ministar podseća da je mesecima zabranjen uvoz hrane i lekova na KiM, da se konstantno pretresaju vozila hitne pomoći, manastiri su tretirani kao terorističke ćelije.

Vučević:Poptisujemo sutra rekordan ugovor za nabavku naoružanja za Vojsku Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da sve što se dešava pokazuje i opominje da je neophodno da se radi brže i jače na jačanju Vojske Srbije i najavio da bi sutra trebalo da bude potpisan rekordan ugovor za nabavku naoružanja.

Vučević je to rekao gostujući na RTS na pitanje vezano za Sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”, koji je i najveći ikada organizovan na našim prosotrima. Ministar je nagalsio da mu je neprijatno da priča o toj velikoj manifestaciji u senci tragedije izgubljenih ljudskih života.

“Spremili smo veliku sajamsku manifestacija, ali kada se gube životi, kada vam strada i kada vam progone narod, kada narod u Banjskoj posle dva dana dobije hleb, neukusno mi je da pričam o svemu što smo priredili na Sajmu naoružanja”, rekao je on. Ministar je dodao da je četvrtak otvoreni dan za posetioce na sajmu i da svi zainteresovani za naoružanje i vojnu opremu mogu da dođu.

“Srpska namenska industrija, odbrambena industrija prikazala je sa Vojnotehničkim institutom 27 novih proizvoda složenih brobenih sistema. Mnogo toga smo uradili, sutra ćemo, ako se ne varam, potpisati rekordan ugovor za nabavku naoružanja za VS, pravimo velike međunarodne ugovore, rekordne ugovore za izvoz naoružnja u druge zemlje. To su ogromni uspesi za celu državu ne samo za Ministarstvo odbrane, odbrambenu industriju ili Vojsku Srbije, to je nešto što utiče na celokupnu ekonomiju, BDP države”, rekao je ministar. Vučević je dodao da je ponosan na podršku predsednika i vlade i svih koji su radili godinama da namenska odbrambnena industrija oživi i da ostane na nogama i da danas može da radi.

“Sve ovo nam ukazuje, pokazuje, opominje, da još brže i jače moramo raditi na jačanju Vojske Srbije”, rekao je ministar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: