Podeli vest

Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli – ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama”, istakao je predsednik.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUČIĆ BRIONI
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka lidera Balkana na Brdu kod Kranja u okviru procesa Brdo-Brioni da nova “armatura” pregovora o Kosovu podrazumeva intenzivnije razgovore i “žurbu” Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.

On je odgovarajući na pitanje novinara rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka razlkičitih stručnjaka, iz dva razloga:

“Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je “ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom mogu i ja”. Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri”, objasnio je Vučić.

Popularnost EU u Srbiji nikad manja, nećemo odustati od EU puta

Nakon sastanka sa liderima u regionu, predsednik Srbije istakao je da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od EU puta.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

Nije bilo tenzija i nepristojnih reči, ali razlike su velike

Aleksandar Vučić preneo je da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.

“Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo”, rekao je Vučić.

Bolja atmosfera na skupu nego 2021, a teža situacija

Predsednik Srbije izjavio je da su lideri regiona u okviru procesa Brdo Brioni ove godine više želeli da cuju jedni druge i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine, iako mu se čini, kako kaže, da je sada teža situacija.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što Milorad Dodik nije hteo da se rukuje sa ostalim članovima Predsedništva BiH, rekao da se on, Vučić, rukovao sa njima i da je bila normalna atmosfera, bez obzira na različite stavove i mišljenja.

Usvojen dokument kojim se reafirmiše podrška Zapadnom Balkanu na evropskom putu

Aleksandar Vučić preneo je da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

On je kazao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

Ekonomski i trgovinski odnosi sa Slovenijom su odlični

Predsednik Srbije rekao je danas nakon sastanka sa liderima regiona na Brdu kod Kranja u okviru procesa Brdo-Brioni, da su odnosi Srbije i Slovenije odlični, s obzirom na to da je, kako je naveo, Slovenija priznala Kosovo.

On je novinaru koji je insistirao na njegovoj izjavi datoj prilikom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu o sankcijama Rusiji i slovenačkom priznanju Kosova rekao da je to bio retorski odgovor.

Jasenovac je zabranjeni grad samo za jednu osobu

Predsednik Srbije izjavio je danas da Jasenovac svi mogu da posete, ali da je taj grad zabranjen samo za jednu osobu, onoga ko se nalazi na čelu Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara posle samita Brdo-Brioni da li je sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićm razgovarao o mogućoj poseti Jasenovcu, jer se bliži 17. septembar, i na konstataciju novinara da je pre par dana u Jasenovcu bio član predsedništva BiH, Milorad Dodik, Vučić je rekao:

“Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Postoji tu mnogo problema, ali o tome ne želim da pričam. Ne verujem da ima išta od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesam”, rekao je predsednik Srbije.

Ne slažem se ni sa čim izrečenim sinoć na molebanu koji je služio patrijarh Porfirije

Lider SNS izjavio je danas da njegov otac jeste prisustvovao sinoćnjem molebanu, koji je služio patrijarh SPC Porfirije, navodeći da on lično ne bi prisustvovao tome, niti se slaže sa onim što je tamo izrečeno.

“Ja sam juče doputovao iz Emirata, bilo mi je važno da stignem na utakmicu, ali nisam… Onda mi je neko javio da je on (njegov otac) bio tamo. Pozvao sam ga, pitao, kaže da je bio. Ja njega beskrajno volim, ali da li bih ja bio na tom skupu – ne, ne bih”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što “Nataša Kandić optužuje njegovog oca da je organizovao moleban”.

Sve sami slobodoumni ljudi… discipline u vladi nema

Vučić je izjavio da ne zna da li je ministar Nenad Popović imao dozvolu vlade da se juče pojavi na molebanu, uz konstataciju da sve svi bore za “lajkove”, a da discipline u vladi nema.

Na pitanje novinara šta je ministar Popović radio juče na protestu, i da li je imao za to dozvolu vlade, Vučić je odgovorio da to moraju da pitaju premijerku Anu Brnabić.

Šetnja u nadležnosti MUP-a, poštujem sve ljude

Predsednik Srbije ponovio je danas da je najavljena šetnja povodom Evroprajda, 17. septembra, u nadležnosti MUP-a Srbije.

Na pitanje novinara posle Samita Brdo-Brioni, da li mu je poznata informacija o tome da će predviđena ruta šetnje biti promenjena, Vučić je rekao da za to ne zna, kao i da je šetnja u nadležnosti MUP-a.

Pitajte Eparhiju SPC o odlikovanju Šešelja

U Srbiji je crkva nezavisna od države istakao je Vučić i dodao da o odlikovanju koje je dobio predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj treba pitati eparhiju koja mu je orden dodelila.

On je to rekao odgovarajući na pitanje hrvatske novinarke posle skupa procesa Brdo-Brioni zasto je Vojislav Šešelj dobio orden Svetog vladike Mardarija, kojim ga je odlikovala Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička.

Veliko razočarenje na EP u košarci, momci su imali slab dan…

Predsednik Srbije izjavio je danas da je u Srbiji veliko razočarenje zbog poraza košarkaša u osmini finala Evropskog prvenstva, od Italije, ali i dodao da je uveren da će naša košarkaška reprezentacija to preboleti i nastaviti da pobeđuje na narednim takmičenjima.

Na pitanje slovevančkih novinara na Brdu kod Kranja, da li će navijati za Sloveniju, posle eliminacije Srbije sa EP, Vučić je konstatovao da u Srbiji ljudi vole i Luku Dončića, i Gorana Dragića, Alekseja Nikolića, Jaku Blažiča, sve slovenačke reprezentativce.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: