Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da neće ni da razmatra zahtev Evropskog parlamenta u vezi sa Kosovom i Metohijom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

aleksandra vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić o zahtevu EP o KiM: Nećemo da razmatramo

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da neće ni da razmatra zahtev Evropskog parlamenta u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je, na pitanje kako će odgovoriti na zahtev iz Rezolucije o Srbiji Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da se očekuje od “Srbije i Kosova da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa koji bi se zasnivao na međusobnom priznanju”, što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije, rekao da će Srbija odgovoriti “lepo, pristojno i učtivo”, da to – neće.

“Ne pada nam napamet. Nećemo da razmatramo” dodao je on, rekavši da mu više učtivih odgovora ne pada na pamet.

Na pitanje da li će pristati da ide na dijalog sa Aljbinom Kurtijem, Vučić je kazao da hoće, ali da ga niko nije zvao, i da tu ne vidi neki smisao.

Na konstataciju da ga je na dijalog sa Kurtijem pozvala izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon , kazao je: “Ako to ona očekuje…”.

“Ali mislio sam da Miroslav Lajčak treba da me zove”, naglasio je on.

Vučić: Neki u EP pokušali da prekinu pregovore Srbije i EU

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora Srbije u pristupanju EU.

“Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno da jeste. Hvala većini evroposlanika koji to nisu izglasali”, rekao je Vučić odgovarajući na konstataciju novinara da je poslanička grupa Zelenih u EP podnela amandman na rezoluciju o Srbiji, da usklađivanje sa sankcijama Rusiji ne bi bio uslov za nastavak pregovora sa EU, već za napredak u tim pregovorima.

Vučić je dodao da bi svako trebalo da radi svoj posao.

“Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto – nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Mi imamo svoje interese, važno je da Srbija bude na EU putu, ali i da ima svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim nacionalnim ineteresima”, rekao je Vučić.

Ukazao je da onaj ko ne razume specifičnu poziciju Srbije, ne želi dobro ni EU, ni Srbiji, što je, kaže, pitanje za širu političku raspravu.

Naveo je i da je sa mnogima danas u svetu nemoguće razgovarati.

“Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, svi su u ratu i ne možete da razgovarate sa njima. Sa nekima možete, i sa njima razgovarate, ali sa nekim ne možete”, rekao je Vučić.

Inače, poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvijili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Vučić:Nije tačno da ću se sastati sa Kurtijem u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije tačno da je dogovoren njegov sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Vučić je u Ivanjici, odgovarajući na pitanje novinara da li su poruke iz Prištine koje stižu o tom navodnom sastanku tačne i kada bi, ukoliko je tačno, do tog sastanka moglo da dođe, kazao da to nije tačno i da ga niko nije ni pitao čak u vezi toga.

“To nije tačno, niko me nije ni pitao čak. Ja ne bežim ni od jednog sastanka, uglavnom je on bežao sa sastanaka, ja ne bežim od sastanaka”, kazao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: