Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras na svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za BIO4 Kampus, koji će biti novi Bioekonomski centar u Evropi, da je to velika stvar za našu zemlju i nešto što predstavlja budućnost i dodao da je ideja da bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih na celom svetu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Tanjug

Vučić je rekao da je podržao ideju za izgradnju Bio4 Kampusa iako o tome ništa nije znao, ali da je razumeo da je nešto što je dobro za Srbiju.

Kazao je da je njegova zasluga u tome što je tražio od ministra finansija Siniše Malog da obezbedi sredstva za taj projekat, a koja nisu mala.

Vučić je naglasio da će sigurno biti potrebno više od sada predviđenih 450 miliona evra i da će verovatno sa novim troškovima koji se budu pojavili i novim idejama to doći do 600 miliona evra.

“Ali dobro, to je jedna velika stvar za našu zemlju i pogrešno sam rekao da je to naša prednost u odnosu na zemlje regiona. To je naša zajednička prednost, celog regiona i svi ovde iz celog regiona zajedno sa nama, kao što i mi sa njima u njihovim zemljama, moramo da radimo zajedno po najvažnijim pitanjima iz saradnji nauke i biologije i savremene tehnologije. To je nešto što svakako predstavlja budućnost”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će Bio4 Kampus okupiti sedam fakulteta i devet naučnih instituta i dodao da će biti zaposleno više od 1.000 doktora nauka.

“Ne moram da kažem da isto tako pojma nisam imao kakav je značaj data centra u Kragujevcu, ništa nisam razumeo, samo što su tamo otvorili neku kutiju, ali zato danas vidim da najveće kompanije sveta čuvaju svoje podatke upravo u Kragujevcu i vidim da nam je potreban ne samo jedan superkompjuter, već i drugi superkompjuter i po tome će Srbija da ima veliku prednost u odnosu na sve druge”, rekao je Vučić.

Kako je dodao to će biti zajednička prednost celog regiona u odnosu na druge regione.

“I kada čujete da kompanije poput Japanske Takede, Korejskog SE BioSense-a, Kineskog BGI-a, Švajcarskog Roša, Engleske AstraZeneca ili Američkog Pfizera i sve one koji će da rade sa Bio 4 kampusom, onda vam je jasno šta je to što ćemo uspeti da napravimo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Institut za veštačku inteligenciju, instituti za hemiju, tehnologiju, metalurgiju kao i saradnja sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje doneće i nova rešenja u oblasti molekularne genetike, genetičkog inženjerstva i mnogih drugih stvari.

“Razvojna banka Saveta Evrope je izvanredna banka. Uvek su nam davali najpovoljnije pare. Ovo finansiramo mi. Ovo su srpske pare. Njima hvala što nam ovo obezbeđuju po najpovoljnijim uslovima. Uvek su mnogo pomagali napretku i razvoju Srbije. Hvala i građanima Srbije koji su ovo omogućili – da imamo danas novac da kroz nauku uđemo u 2024. godinu”, rekao je Vučić.

Na svečanosti su predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović isekli tortu čime su ozvaničili početak izgradnje Bio4 Kampusa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: