Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

On je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava naš teritorijalni integritet, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

“Hvala predsednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rešenjima sa Prištinom”, rekao je Vučić. Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.

“Verujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji”, rekao je on. On je istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju. “Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa – naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje”, naglasio je on.

Grčku doživljavamo kao istinskog i iskrenog prijatelja

Predsednik je istakao da je ovo veoma dinamičan dijalog sa Grčkom i podsetio na sve susrete koje je imao sa zvaničnicima te zemlje.

“Pre nekoliko dana primio sam u Beogradu Nikosa Dendijasa, pre nešto više od mesec dana bio sam gost na specijalnoj večeri kod mog prijatelja premijera Kirijakosa Micotakisa, večeras imamo specijalnu večeru u čast grčke predsednice Katerine Sakelaropulu”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Grčke.

Prema njegovim rečima to sve govori o značaju Grčke za Srbiju.

Srbija želi da bude član EU, ali zna da to ne zavisi samo od nas

Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane članica EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas, poručio je Vučić i naglasio da je cilj Srbije da ubrzava evropski put, ali i da jača svoju ekonomiju i unapređuje demokratiju. 

“Srbija se nalazi na evropskom putu i želela bi da postane član EU, ali Srbija zna da to ne zavisi uvek samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što se od nas i formalno očekuje, mnogo toga je vezano za Prištinu i dijalog sa Prištinom”, rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu odgovarajući na  konstataciju da se od sastanka u Solunu 2003, tačnije posle 20 godina, ništa nije promenilo u vezi sa priključivanjem Zapadnog Balkana EU i na pitanje šta to zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, treba da učine kako bi bila konstruktivnija situacija, 

Naglasio je da je “ono što čini mi se smo uvek sa radošću prihvatili je da moramo još mnogo reformi da obavimo” i istakao da se Srbija ponosi reformama u oblasti pravosuđa koje je sprovela od januara do danas.

U Beogradu i Atini da organizujemo izložbu o Hilandaru

Vučić je rekao danas da je grčkoj predsednici predložio da se organizuje izložba na kojoj bi bio prikazan deo velike riznice Hilandara, a koja bi bila najpre priređena u Beogradu, a zatim u Atini.

“U skladu sa velikom riznicom u Hilandaru predložio sam predsednici da budemo pokrovitelji nas dvoje i da pokažemo deo riznice Hilandara i Beogradu i Atini, da deo fantastičnih artefakata stavimo na uvid široj javnosti, jer je to od ogromnog istorijskog značaja za naš i za grčki narod. Da izložba bude prvo u Beogradu i onda u Grčkoj i da te svetinje onda vratimo u Hilandar”, rekao je Vučić na zajednickoj konferenciji za novinare sa grčkom predsednicom  Katerino Sakelaropulu.

Dodao je da je danas Istorijski arhiv Srbije priredio izložbu o poseti Aleksandra Obrenovića Grčkoj 1896. godine povodom prvih Olimpijskih igara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: