Podeli vest

Vučić je komentairšući nove cene goriva rekao i da su one u Srbiji i sa današnjim povećanjem niže nego u Hrvatskoj, BiH i u Crnoj Gori

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da cene goriva u Srbiji ne zavise od države, već od kretanja na svetskom tržištu, gdecena nafta danas iznosi 117 dolara po barelu.

On je novinarima u Vranju komentairšući nove cene goriva rekao i da su one u Srbiji i sa današnjim povećanjem niže nego u Hrvatskoj, BiH i u Crnoj Gori, te da država jedino i dalje može da nastavi da se odriče 15 odsto od akciza da bi se držale nesto niže cene goriva.

Vučić je međutim ukazao da su cene goriva i u Americi otišle na 4,7 dolara po galonu, a nekada je bilo 1,5, pa 2,7…

“To stvarno ne zavisi od nas, ali utiče na inflaciju i unosi ogromni haos”, naveo je Vučić i upitao šta da se očekuje kada neko donese odluku o tome da nema uvoza ogromnih kolicina nafte i izvoza i trgovine.

“Neko će da pravda ovim, neko da pravda onim, ali na kraju svi stradamo zbog svega što se zbiva”, rekao je Vučić i dodao da do zime verovatno neće biti drastičnog povećanja cena goriva, mozda, pet ili deset dinara, ali da to šta će se dešavati na zimu niko danas ne moze da predvidi.

On je napomenuo da će tada morati da se nabavlja i nafta i drugi derivati poput mazuta, te da će se Srbija boriti i puniti skladista, a kako su ona mala, sada se razgovara sa Englezima o većim skladistima za sirovu naftu i za dizel, ali da je za njihovu izgradnju potrebno bar dve godine.

Primetio je i da zla vremena nateraju da se urade neke stvari i naveo primer da je zbog velikog broja izbeglica 2016. godine renoviran Centar za azil u Vranju.

Dodao je i da je samo u Preševu noćas smešteno novih 110, do 120 osoba i da o izbeglicama neko mora da brine na dnevnom nivou.

“Srbija mora da bude dobar domaćin i istinsko utočište za sve ljude”, istakao je Vučić i naveo da neki beze od rata, neki od gladi i izrazio bojazan da će tih koji beze od gladi biti sve više.

Rekao je da će biti mnogo problema i da je sve povezano i nafta i gas, struja kao i hrana.

Vučić je istakao da ima mnogo problema i na finansijskom tržistu, jer raste cena novca i svi ga čuvaju, kao i da se finansijski investitori ne osećaju sigurno.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: