Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šolc
Foto: Tanjug/Ap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu, posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnog Balkanu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da veruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, preneo kancelaru Šolcu.

“Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je preneo da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u.

“Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgivor i na tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želeo da komentariše bestidne tvrnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne reči Šolca koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uveren u evropsku bduućnost regiona Zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluzuju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, pre svega ekonomskim.

Preneo je da je robna razmena u prva tri meseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Ponovio je da je Nemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu.

“Radujem se skoroj poseti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: