Vučić je izjavio posle sastanka sa Tobijasom Bilstremom da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stavove Srbije – nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stavove Srbije – nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

“Govorili smo i o situaciji na KiM i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, stavove Srbije da Srbija ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizivanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu, i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemlskoj sa kojima smo razgovrali”, naveo je Vučić.

Preneo je novinarima da je rekao gostu iz Švedske da je video da se stalno u medijima provlači jedan politički trik – kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda Srbija treba odmah da ispuini sve što im padne napamet… , da stvari ne idu tako.

“Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvek svoju reč držala, kao i posle Birsleskog sporauzma i ubuduće će, Srbija će svoj deo posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavmao onda naš deo”, istakao je Vučić.

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno.

“Pa, tek onda da mi radimo sve drugo, jer to je obaveza koja nije prihvaće u februaru ili martu ove godine ili u novembru prošle godine, to je oaveza koja postoji od 19. aprila od 2013. godine”, naglasio je Vučić.

Da ne bismo završili kao što su se neki drugi sporazumi završavali, pa posle toga izbijali ratovi, zato što su neki evropski lideri govorili da je to bila igra i most da bi neki dobili vreme, napomenuo je Vučić.

“Lepo, da oni ispune svoje obaveze i svoj zadatak, mi u Srbiji nismo toliko glupi, a imali smo sada prilike da naučimo od svih kako to izgleda u svetu. I čakamo da ispunite ovo što su vaše obaveze i onda ćemo sa najvećom radošću da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner i koliko želimo da učinimo ono za šta smo dali javnu reč”, kazao je Vučić.

Istakao je da je razumeo sve poruke gosta iz Švedske, od toga da moramo da uvodimo ankcije i kako i na koji način da se ponašamo u odnosima sa Prištine.

“Mi smo nezavisna i suverena zemalja i donosćemo odluke na takav način, razume se vodeći računa i o onome što ste nam vi kao najbliži partneri iz EU rekli. Nadam se da ćete još češće dolaziti u našu zemlju”, poručio je Vučić.

Zahvalio je Švedskoj što se još 2009. godine zalagala za viznu liberalizaciju za Srbiju, ali i na iskrenosti, jer je to “jedini pravi način da se bolje razumemo”.

Kazao je da je za njega poseta Bilstrema velika čast, s obzirom da je Švedska izuzetno važan patner našoj zemlji, najveći ekonomski partner od svih nordijskih zemalja.

“Mi smo prethodnih 10 godina učetvorostručili sa Švedskom našu trgovinsku razmenu, a 2022. je bila rekordna od 629 miliona evra, sa značajnim povećanjem srpskog izvoza zbog investicija iz EU. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmene od oko 17,8 odsto, posebno našeg izvoza u Švedsku koja je jedna od namoćnijih privreda EU.

Verujem da ćemo ove godine preći tu cifru od 800 miliona, a uskoro i milijardu evra trgovinske razmene”, rekao je Vučić.

Dodao je da ima 241 kompanija iz Švedske u Srbiji od kojih su neke od njih veoma značajne za naš BDP.

“Razgovarali smo i o velikoj srpskoj dijaspori, koja živi i uradi u Švedskoj i predstavlja most između naših naroda”, kazao je Vučić i dodao da je veoma srećan kako Šveđani o našim ljudima govore.

Nadamo se da će da se vrate u Srbiju kada dostignemo standrde koje ima Švedska, dodao je Vučić. Predsednik je rekao da je Bilstrem posebno insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i više puta to ponovio, tražeći da budemo usaglašeni sa svim drugim zemljama članicama EU ili koje su na evropskom putu.

“Govorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promenila svet i da je zato Švedska zato odlučila posle 200 godina da pripada jednom vojnom bloku. Ja sam rekao da neko mora da razume i našu poziciju, pošto nas je baš taj blok napao bez saglasnosti SB UN 1999. i da su naše emocije malo drugačije i da čeznemo da ostanemo vojno neutralni, a ne da budemo deo tog bloka koji nas je napao suprotno Povelji UN, sa željom da naruši teritorijalni integritet i pogazi Povelju UN i naneo teške žrtve našoj zemlji”, kazao je Vučić.

Istakao je da je zahvalan na podršci evorpskom putu Srbije i da smo dobro razumeli šta moramo još da uradimo.

“Važno što je Tanja Miščević bila prisutna na ovom sastanku, pošto ga je obavestila šta smo uradili u oblasti pravosuđa, ali i o onome što sledi, kao i o primeni medijske strategije koja se uveliko dogovara, tako da verujem da ćemo sve što je naš domaći zadatak moći da ispunimo po pitanju vladavine prava”, naveo je Vučić.

Kazao je da su on i gost iz Švedske razgovrali i o situaciji u regionu i da veruje da ćemo imati bolje odnose sa Hrvatskom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: