Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je na Miroslavljevom jevanđelju i Ustavu zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten

VUCIC ZAKLETVA
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini, u obraćanju istakao je da želi da bude predsednik svih i za sve I da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

„Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavljas. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije”, naglasio je on.

Istakao je da će ključni cilj, njegovog drugog IIposlednjeg mandata, biti da kada ode sa ovog mesta zna da je Srbija bolja zemlja nego što je bila kada je na tu dužnost stupio.

„Nema žrtve koju neću da podnesem zarad tog cilja, nema stvari koju ću da uradim, truda na koji neću biti spreman. Zato što sa idealima nema kompromisa. To jedina stvar oko koje nema kompromisa, a sve ostalo je njemu podložno. Kompromis je lepa, a ne ružna reč. Upravo Srbija je moj jedini ideal“, naglasio je Vučić.

Rekao je da stavljajući ruku na Ustav Republike Srbije I Mirosavljevo Jevanđele preuzima na sebe breme velike odgovornosti.

„I to nije samo odgovornost prema ovoj generaciji gradana Srbije, već i prema svojim velikim prethodnicima, a posebno prema pokoplenjima koja slede. Veliki Njegoš kaže pokolenja dela sude. Živim u uverenju da će naša politika odoleti sudu vremena, i da će buduća pokolenja, lišena emocija kojima su izločeni direktni učesnici, sa bezbedne istorijske distance naše vreme oceniti kao vreme ozbiljne stabilizacije i uzleta Srbije”, kazao je on.

Vučić se zahvalio starom sazivu Skupštine Srbije rekavši da su doneli važne promene za Srbiju, usudili da kažu da neće svu vlast u svojim rukama, omogućili nezavisno pravosuđe, donosili najvažnije zaključke u teško vreme kao što je vreme kovida I kada je trebalo finansijski sačuvati zemlju.

“Mnogo toga dobrog ste uradili, a istorija je ta koja će da sudi, a ne neko na dnevnom nivou”, poručio je on.

Vučić se zahvalio bivšim predsednicima na ogromnom doprinosu, koji su današnjim prisustvom pokazali da ne zaboravljaju šta je država, i da se uvek drže osnovnog principa da interesi države moraju biti iznad ličnih.

Čelnicima RS se zahvalio što je sa njima mnogo toga uradio u prethodnih pet godina, što su zajedno mnogo toga učinili dobrog za srpski narod.

“Sigurno pravili smo I greške. Željka, Mile, hvala što ste me trpeli I moje drugačije stavove, što ste bili u stanju da shvatite da ne moramo imati uvek iste stavove, ali da imamo uvek isti cilj a to je dobrobit našeg naroda”, rekao je Vučić.

Zahvalio se posebno i patrijarhu Porfiriju I SPC što su uvek uz srpski narod.

Posebno, emotivno, zahvalio se svojoj porodici, rekavši da im nije bilo nimalo lako u prethodnih pet godina.

Danilu, Milici, Vukanu beskrajno vas volim i tata ništa ne bi bez njih mogao”, poručio je Vučić čija su deca i roditelji prisustvovali današnjoj ceremoniji polaganja zaklatve.

Ove reči predsednika propraćene su velikim aplauzom svih prisutnik.

Na kraju je predsednik poručio “Moliću se Bogu na isti način kao što je činila Rebeka Vest dok su nacističke bombe padale na njenu zemlju” i citirao njene reči” Dopusti mi da se držim srpski”.

“Neka živi Srbija “, završio je svoj govor u kojem je predstavio ključne prioritete svog drugog mandata na mestu šefa države.

Ponosan sam na Srbiju koja osuđuje kršenje međunarodnog prava

“Ponosan sam na Srbiju koja ume da osudi kršenje međunarodnog javnog prava, u kojoj nema ni antizapadnog ni rusofobnog ponašanja”, istakao je predsednik Srbije.

Očekujem da nova Vlada bude formirana do kraja jula

„Formiranje nove vlade je od presudnog značaja imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, tešku situaciju. Već danas svi zajedno moramo da razmišljamo, a ne mogu sam, kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebna vlada, a radiće ona koja ima pun legitimitet, a ne u tehničkom mandatu. Moramo da se bavimo novim sankcijama, u kojima možemo ponovo biti oštećeni pa ćemo moliti evropske partnere da budemo pošteđeni“, istakao je Vučić.

Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

„Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstsvanika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji. Koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde upravo kao i mi“, istakao je on.

Vučić je naglasio da zna da se kaže pripadnici nacionalnih manjina, ali da on radije govori o divnim građanima, narodima, koji ne pripadaju većinskom narodu, a koji su uvek bili uz Srbiju, pomagali i zajedno sa nama delili dobro i zlo i rešavali sve muke i probleme.

Moramo da se borimo za kompromis

“Moramo se boriti za kompromis, da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji”, izjavio je danas predsednik Srbije.

Moramo da se borimo za kompromis

“Moramo se boriti za kompromis, da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji”, izjavio je danas predsednik Srbije.

Srbija će ljubomorno čuvati svoju vojnu neutralnost

Vučić je podsetio da Srbija nije politički neutralna jer se nalazi na evropskom putu, ali istakao da vojnu neutralnost moramo da čuvamo.

“Svoju vojnu neutralnost moramo da čuvamo, svuda oko nas su NATO zemlje ili teritorije na kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna teritorija, zemlja oko Srbije gde nije NATO. Srbija je kao malo ostrvo i neki analitičari navode to kao problem, ali da vam kažem šta je problem u tome što verujete svom narodu, što verujete junačkom genu svojih građana, da smo bili i da ćemo biti u stanju da čuvamo svoju zemlju i da ne želimo da pripadamo nijednom vojnom bloku”, kazao je predsednik.

Dodao je da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju i istakao da danas imamo finansijski više snage za to, nego što je imala ranije.

“Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen kao što je bila, uprkos našem ogromnom srcu, 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadam, nikoga ne ugrožavam, ali niko se neće drznuti i niko više onako lako, zbog svog geopolitičkog interesa, neće smeti da krene onako na Srbiju. Ne samo što nas voli ili ne, već zato što je Srbija snažnija, a snažnija je zahvaljujući narodu i građanima Srbije koji su verovali u svoju vojsku, koji su u nju ulagali”, naveo je.

Predsednik ističe da je to i zahvaljujući što narod i građani Srbije znaju da je put neutralnosti put u budućnosti za građane naše zemlje.

Srbija danas nikome ne bi bila lak plen

“Nikoga ne napadamo, ali garantujem da se niko neće drznuti i neće smeti da krene na Srbiju jer je Srbija snažnija”, naveo je Vučić.

Vrata Beograda biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom

“Vrata Beograda biće uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali ćemo uvek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanja Ustava i integriteta BiH”, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik dodaje da ćemo uvek tražiti da nema menjanja Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda i uvek ćemo biti uz Republiku Srpsku

Srbija će posebnu pažnju posvetiti odnosima sa Hrvatskom

Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija nastaviti da unapređuje odnose sa zemljama u regionu i svim svojim komšijama uvek pružati ruku zajedništva i pomoći, kao i da u narednom periodu posebno treba posvetiti pažnju razvijanju odnosa sa Hrvatskom.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija dosta postigla kada je reč o unarpređenju odnosa sa zemljama u regionu i da sada Srbija ima nikad bolje odnose sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i Turskom i posebno zbog inicijative Otvoreni Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Predsednik Aleksandar prethodno je položio zakletvu koja glasi:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”, tekst je zakletve koju je Vučić položio.

Polaganju zakletve prisustvuju predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, patrijarh srpski Porfirije, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Zoran Lilić, Milan Milutinović, rpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda i drugih lokalnih samouprava…


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: